6 grešaka u higijeni koje bismo što prije trebali prestati raditi

Foto: Instagram

NIKAD se nije više govorilo o higijeni. Velik je broj onih koji prvi put u životu vode računa o tome da redovito peru ruke, no unatoč tome neke stvari rade krivo.

Bright Side je popisao najčešće higijenske greške koje radimo i otkrio što bismo zapravo trebali raditi.

1. Prečesto se kupate i tuširate

Iako zvuči nelogično, prečesto tuširanje jednako je loše kao i da se uopće ne tuširate. Tim stručnjaka sa Sveučilišta Columbia tvrdi da previše tuširanja isušuje vašu kožu i ostavlja pukotine u njoj, što olakšava mikrobima da uđu u vaše tijelo. Preporučuje se da se ne tuširate više od jednom dnevno.

2. Ne perete ruke prije odlaska na toalet

Bakterije se ne nalaze samo na WC-u nego i posvuda po kući. To znači da su se, ako dugo niste oprali ruke, bakterije nakupile po njima. U tom slučaju, pri odlasku na WC rukama na intimne dijelove prenosite opasne mikrobe. Stoga je pranje ruku prije odlaska na WC jednako važno kao i pranje ruku nakon obavljanja nužde.

3. Vodu puštate vrhovima prstiju

WC je očito jedno od najprljavijih mjesta u stanu, a istraživanja pokazuju da su čak i 90 minuta nakon ispiranja školjke bakterije i dalje tu. Stoga nemojte pritiskati gumb na kotliću vrhovima prstiju, nego člankom. Time ćete spriječiti i prijenos bakterija na stvari koje biste mogli dodirnuti prije pranja ruku.

4. Predugo spavate na istom jastuku

Jastuci su pravi raj za grinje i plijesan, a ako imate problema s kožom, trebali biste razmisliti je li to zbog jastuka. Grinje mogu izazvati alergije i probleme s respiratornim sustavom. Preporučuje se i redovito pranje jastučnica i jastuka.

5. Spavate s ljubimcima

Čak i tijekom noći morate paziti na higijenu, a stručnjaci ne preporučuju da spavate u istom krevetu s ljubimcima. Čak i oni najčišći na svom krznu prenose bakterije.

6. Perete lice sapunom

Umjesto da vam očisti lice, sapun vam može začepiti pore i izazvati upale. Dermatolozi naglašavaju da sapun uopće nije namijenjen pranju lica, već narušava pH razinu kože i narušava njenu otpornost na bakterije.

Pročitajte više