Ako ste pogledali film "Vječni sjaj nepobjedivog uma", onda će vas zanimati otkriće ovih znanstvenika

Foto: Shutterstock

ZNANSTVENICI poznatog Tehnološkog instituta Massachusetts u Americi, došli su do zanimljivog otkrića. Naime, oni su uspjeli pronaći neuronsku vezu između sjećanja i emocionalnog odgovora te su na taj način uspjeli ostvariti manipulaciju nad memorijom mozga.

Njihova studija objavljena je u srijedu, u časopisu Nature te se predviđa da će imati veliki utjecaj u medicini, posebno u granama koje se bave depresijom i PTSP-om, prenosi Mic.

Ova teorija dosta podsjeća na film "Vječni sjaj nepobjedivog uma", u kojem glavni protagonist izbriše pamćenje na vezu koja je nesretno završila.

"U budućnosti ćemo razviti metode koje će ljudima pomoći da zapamte više pozitivnih od negativnih uspomena", kazao je Susumu Tonegawa, jedan od autora studije.

U studiji je objašnjena teorija o prekidu veze između pohranjene memorije i njenog konteksta te je time omogućeno "zaboravljanje određenih uspomena".

Kontrolirajući neuronske aktivnosti svjetlosnim zrakama u mozgu miševa, znanstvenici su uspjeli promijeniti njihova sjećanja te su time usmjerili njihovo ponašanje. "Vidim svijet u kojem je moguće ponovno aktivirati sretne uspomene te izbrisati one negativne", kazao je Steve Ramirez, jedan od istraživača na institutu.

 

Pročitajte više