Četiri mlade rode iz Zagreba puštene u prirodu

Foto: Press

NEBOM iznad Lonjskog polja od danas kruže i četiri zagrebačke rode. Riječ je o mladuncima para čija je stalna adresa Zoološki vrt grada Zagreba.

Zoološki je vrt time nastavio tradiciju puštanja u prirodu mladunaca bijele rode. U Lonjsko polje rode izlegnute u Vrtu puštaju se već devet godina, a dosad je tamo svoj novi dom pronašla 31 mlada zagrebačka roda.

"U Lonjskom polju očekuje ih obilje hrane i jato s kojim će prvo jačati letačku kondiciju, a onda se i uputiti u Afriku", kazala je Dijana Beneta, zoologinja u Zoološkom vrtu grada Zagreba.

Napredak mladih zagrebačkih roda u prirodi će nadzirati djelatnici Parka prirode Lonjsko polje. Oni s velikom pozornošću prate i rode koje proljeće i ljeto provode u Lonjskom polju.

Nakon prošle, za rode izuzetno plodne, godine, kada su iz gnijezda izvirivala prosječno 3,2 mladunca, ove je godine mladih roda manje. Svaki par ima po jednog mladunca.

Bijela roda u Hrvatskoj je zakonom zaštićena vrsta ptica. Ta gnjezdarica čiji je latinski naziv Ciconia ciconia, živi u srednjoj i istočnoj Europi, a uoči zime kreće na seobu u Afriku. Na taj će fascinantan put rode iz Lonjskog polja krenuti idući mjesec.

Pročitajte više