Kićenje bora, božićne pjesme i pokoji tulum: Ovako će blagdane provesti naši celebovi

U BLAGDANSKO vrijeme, neovisno o tome jesmo li vjernici ili ne, svi mi imamo svoje male rituale i gušte.

Jedni više vole proslavu Božića u obiteljskom krugu, dok drugi jedva čekaju provesti se u novogodišnjoj noći. Skraćeno radno vrijeme, domjenci, susret s obitelji i prijateljima samo su neki od razloga zbog kojih obožavamo blagdane, a kako ih provode i kako u njima uživaju naši celebovi otkrijte u nastavku.

Oliver Dragojević
blagdane će za promjenu provesti odmarajući se pa se iz tog razloga s obitelji zaputio u Velu luku, slično kao i Neno Belan koji će Božić provesti u krugu obitelji u Splitu. Doduše, Nova će godina za njega ipak biti radna u Puli.



Nika Fleiss blagdane će također provesti radno: "Odlučila sam gdje ću biti čim sam potpisala da radim za Snježnu kraljicu, tako da ću većinu vremena provesti u uredu. Nisam fan Novih godina pa mi to uopće teško ne pada. Ne volim pucnjavu i ludilo oko dana koji je samo drugi dan s drugim brojevima. A i svi znamo da tulumi koji se dogovaraju par mjeseci unaprijed nisu dobri tulumi. Ja ću raditi i meni to paše. Ili sa životinjama kod kuće, kao i svake godine, jer se oni boje pucnjave".

Janko Popović Volarić u Novu će godinu ući kao i u svaki drugi dan, a to je pojasnio riječima: "Odluke donosim svakodnevno i nemam taj 'klik' da od 01. 01. nešto mijenjam, pokušavam stalno nešto mijenjati...", a Lana Jurčević ispričala nam je da će blagdane više-manje pokušati iskoristiti da se odmori: "Provest ću ih mirno, a u međuvremenu frkovito. Moj novi, ovaj put autorski album 'Pobjede i porazi' je izašao i kako je promocija oko njega prilično užurbana, onda je Božić vrijeme koje mogu iskoristiti da se napokon odmorim". Što se tiče novogodišnjih odluka tu je ipak nešto ustrajnija od nekih svojih kolega: "Prošle godine sam ih čak zapisala i još u uvijek ih nosim na papiriću u novčaniku. Neke sam i uspjela provesti, a za ostale mi treba još malo vremena. Zašto bi bilo jednostavno kad može biti komplicirano? Ne mogu si ja zadati jednostavne zadatke", objasnila je.



Ana Rucner
ispričala nam je nešto detaljnije kako blagdani izgledaju u krugu njezine obitelji: "Božić ćemo kao i svake godine provesti u toplini našega doma s cijelom našom obitelji. Svi se okupimo kod mojih roditelja na badnju večer te zajedno kitimo bor, slušamo i pjevamo božićne pjesme, darujemo se, družimo... To su zaista posebni trenuci u godini i najbitnije nam je provesti ih zajedno". Nakon toga bacit će se na novogodišnje odluke, a njima pristupa na sljedeći način: "Svake godine samo nastojim ići dalje, da staru godinu ispratim s osmjehom, zaboravim loše situacije, oprostim sebi i drugima i da u novu krenem s novom energijom i novim izazovima".

Kao i ona i Lana Klingor Božić će proslaviti u krugu obitelji: "Uglavnom svaki Badnjak prođe isto... Užurbano kupovanje poklona u zadnji tren, pauza s par rakija u centru grada u društvu prijatelja, pa kupnja bora i doma. I naravno, za ručak bakalar", a tako će ga otprilike provesti i Ivan Vukušić: "Bit ću standardno doma s obitelji. U što pozitivnijoj atmosferi. Nakon toga možda odem u đir s prijateljima po gradu i to je to. Veselim se božićnim guštima: kićenju bora, ulaznih vrata i prozora te pomaganju u izradi francuske salate!". Osim toga osvrnuo se i na novogodišnje odluke: "Ne vjerujem u te odluke jer su isforsirane i neozbiljne. Ako nešto želiš mijenjati djeluješ odmah bez obzira na datume i povode".

Filip Dizdar
i Pamela Ramljak također će za Božić uživati s obiteljima, a Novu godinu se zabaviti s prijateljima. "Božić ću proslaviti s obitelji. Imamo običaj svi se naći i to uglavnom kod bake pa tamo imamo obiteljsko druženje. To je dan koji potpuno odvojim za obitelj tako da bi se to moglo nazvati mojim ritualom", objasnio je Filip i potom otkrio planove za Novu: "Novu godinu ću provesti u Zagrebu u prijateljskom okruženju. Radimo tulum u našem stanu za najbliže prijatelje". A Pameli je Badnjak ipak nešto posebniji nego drugima jer joj je ujedno i rođendan: "Svake godine Božić slavim sa obitelji. Putujem kod roditelja i brata, zajedno ukrašavamo jelku, mama pravi božićni ručak, a ja sam zaduzena za atmosferu, sviram prigodne blagdanske pjesme, a nećaci nestrpljivo čekaju darove malog Isusa.



Leona Paraminski, koja će blagdane provesti sa suprugom Tinom kod prijatelja u Pragu, objasnila nam je na koji način gleda na ulazak u Novu godinu: "Ne donosim novogodišnje odluke. Više rezimiram i ispraćujem staru nego što razmišljam o novoj godini, a protekla je bila lijepa pa će i iskustvo prisjećanja biti takvo".

A Danijela Martinović nam je, kao prava tradicionalna Dalmatinka, objasnila zašto voli Božić i sve što ga okružuje: "Meni je Božić od ranog djetinjstva centralni dan u godini. Taj dan ima jednu posebnu čaroliju i tradicionalno sam sa svojom obitelji i prijateljima. Večera, najveći bor na svijetu, milijun poklona i lica dragih ljudi - to je nešto što nema cijenu. Badnjak je dan koji se ne propušta. Badnje jutro, šetanje po splitskim ulicama. Na svakom kantunu je netko poznat - koja fritula, zagrljaj, malo bakalara, čaša vina i nekoliko pisama - to je ritual koji traje godinama!".

Pročitajte više