Maher i Rushdie u raspravi: "U islamu se dogodila mutacija u koju je uloženo jako puno novca"

Screenshot: YouTube

OVOG petka navečer, u premijernoj emisiji 13. sezone showa "Real Time with Bill Maher" slavni se komičar i voditelj ponovo dotaknuo svoje vječne teme, islama.

Vezano uz napad na Charlie Hebdo te kao nastavak istupa u gostima kod Jimmyja Kimmela Maher je u nekom trenutku kazao: "Zaboravljamo koliko se često događa, a mi smo Amerikanci, pa ne želimo izdvajati ljude. Ali ono što govorimo cijelo vrijeme (i zbog čega smo nazivani zadrtima) jest: ako ima toliko loših jabuka, nešto ne valja s voćnjakom".

Uvod u emisiju Maher je počeo riječima: "Ovo je bio mračan tjedan za humor", a potom, obraćajući se svojim gostima, Salmanu Rushdieju, bivšoj direktorici Hewlett-Packarda Carly Fiorini i CNN-ovom komentatoru Paulu Begali, priupitao je li napad na Charlie Hebdo ipak možda bio prekretnica, odnosno je li došlo vrijeme da će ljudi reći da im je "dosta tih sranja".

Osim toga, zajedno s gostima pobrojao je monstruozne slučajeve koji su se u posljednje vrijeme dogodili "zbog vjere", a prisjetio se i žustre debate koju je u listopadu imao s Benom Affleckom i Samom Harrisom i komentara da je religija "izvor loših ideja" te dodao: "Ali stvarno jest. I nažalost, teroristi i većina dijele puno tih loših ideja".

Rushdie se, pričajući o "mutaciji koja se dogodila u islamu", našalio spomenuvši "onog jako dobro poznatog autora fikcije, Charlesa Darwina" te potom kazao: "To je mutacija u koju je uloženo jako puno truda. Vlade su ulagale čitava bogatstva da bi se osigurale da ekstremisti propovijedaju u džamijama diljem svijeta te ulagale u škole u kojima se generacije obučavaju o ekstremizmu. I usto pokušavaju zatrti bilo kakav drugi oblik edukacije...Oni svi pokušavaju stvoriti mentalitet koji će im dozvoliti da pokore islamski svijet". Više pogledajte u videu.

Pročitajte više