Nakon potresa u Nepalu Facebook aktivirao "Safety Check" koji provjerava jeste li na sigurnom

Foto: Twitter

DA DRUŠTVENE mreže mogu imati itekako pozitivne učinke dokazao je Facebook, koji je svima koji se trenutno nalaze u Nepalu ponudio "Safety Check". Onima koji imaju pametni telefon i mogu se povezati na Facebook, ta društvena mreža poslat će obavijest u kojoj pita korisnika je li na sigurnom. Ta se aplikacija aktivira svaki put kad se na Facebook prijavi osoba čiji je mobilni uređaj lociran u zoni potresa. Facebookov "Safety Check" aktiviran je nakon potresa koji je pogodio Nepal, a u kojem je poginulo oko 1500 ljudi.

"Jeste li na sigurnom", jedno je od pitanja koje aplikacija postavlja korisniku, a on može odgovoriti da je na sigurnom ili da se ne nalazi na pogođenom području. Osim toga, može označiti da su i njegovi prijatelji na sigurnom, piše ibtimes.com.

Facebook je ovu aplikaciju prvi put predstavio javnosti prošlog listopada, a njena je svrha upozoriti članove i prijatelje obitelji jesmo li dobro u slučaju prirodne katastrofe. Aplikacija je razvijena još 2011. kad su Japan pogodile tri katastrofe za redom: potres, tsunami i eksplozija nuklearne elektrane Fukushima.

"Ljudi, organizacije za pomoć i oni koji prvi dolaze na mjesto nesreće okreću se Facebooku nakon velike prirodne katastrofe. U tim je situacijama komunikacija najvažnija za ljude u pogođenim područjima, ali i članovima njihovih obitelji i prijateljima koji zabrinuto čekaju novosti", napisali su u priopćenju kad su pokrenuli "Safety Check".

Slične alate razvile su i druge kompanije, Google ima "Person Finder", koji omogućuje prikupljanje i širenje informacija o preživjelima i žrtvama u slučaju katastrofa.

Ovi alati dobili su i niz kritika, posebice jer u slučaju katastrofa prva stradava infrastruktura, pa je primjerice Nepal trenutno suočen s nedostatkom mobilnih usluga i nestankom električne energije. 

Pročitajte više