Otkrivena dva "vodena planeta" na kojima bi mogao postojati život

Foto: NASA

PRIJE nekoliko mjeseci znanstvenici su izvijestili da su oko zvijezde Kepler-62 pronašli tri planeta u nastanjivoj zoni koja bi mogla biti pogodna za naseljavanje, a sad nam stižu vijesti koja su ta nagađanja potvrdila.

Točnije, nisu potvrđena tri, već dva takva planeta, nazvana Kepler-62e i -62f, za koje Lisa Kaltenegger s Instituta za astronomiju Max Planck tvrdi da su prekriveni beskrajnim oceanima: "Ti planeti nisu nimalo slični ničemu što možemo vidjeti u našem Sunčevu sustavu. Imaju beskrajne oceane. Tamo bi mogao postojati život, ali bi li mogao biti tehnološki napredan kao naš? Život na tim planetima odvijao bi se pod vodom s otežanim pristupom metalima, struji, vatri. Unatoč tomu ti su planeti sigurno prekrasni, plavi planeti koji kruže oko narančaste zvijezde - i možda život na njima inventivnost natjerala do stupnja tehnologije koji bi nas mogao iznenaditi", ispričala je.

Istraživanja u Centru za astrofiziku Harvard-Smithsonian utvrdila su da su Kepler-62e i -62f u potpunosti prekriveni vodom, da kopna nema nigdje na vidiku, piše Daily Galaxy.

Podsjetimo, Kepler-62f je, tvrde istraživači, 40 posto veći od Zemlje i oko svoje zvijezde napravi krug od 267 zemaljskih dana dok je Kepler-62-e 60 posto veći od našeg planeta i krug oko Keplera-62 napravi za 122 dana. Budući da je on nešto topliji, pretpostavlja se da bi se na Kepleru-62e moglo pronaći nešto više oblaka nego na Zemlji, a na udaljenijem bi vjerojatno bilo potrebno osmisliti "sustav zagrijevanja" jer postoji vjerojatnost da postane "kugla prekrivena ledom": "Kepler-62e vjerojatno ima vrlo oblačno nebo i topao je i vlažan. Kepler-62f bi bio hladniji, ali još uvijek na njemu postoji mogućnost život. Ovo otkriće moglo bi nam uvelike olakšati potragu za sličnim planetima u budućnosti. Zamislite da pogledate kroz teleskop i vidite drugi svijet na kojem je život samo nekoliko milijuna milja od našeg. Ili da imate mogućnost putovati između njih", ispričao je jedan od istraživača i astronom s Harvarda Dimitar Sasselov.

 

Pročitajte više