Otkrivena grobnica velikog religijskog vođe, čuvali je mistični zapisi na zidovima

Foto: Polish Centre of Mediterranean Archaeology Archives

GROBNICA stara 900 godina, koja je od poda do stropa prekrivena "magičnim" pismom otkrivena je u Sudanu.

U njoj je pronađeno sedam mumificiranih tijela, a otkrivena je u samostanu u ruševinama Stare Dongole, središtu izgubljenog kraljevstva koje je nekad postojalo u dolini Nila, piše Daily Mail.

Za otkriće je zaslužna ekspedicija poljskih arheologa koji na projektu rade od 2009. godine, a posljednje analize koje su obavili pokazuju da je sedam tijela pripadalo starijim muškarcima, a za jednog od njih vjeruje se da je kardinal Georgios, jedan od glavnih religijskih vođa starog kraljevstva, koji je preminuo 1113. godine.

Povezanost s njime upućuje na to da bi zapisi na zidovima, koji su pisani rukom na grčkom i sahidskom kopskom, mogli biti sveti. Ponegdje su uključeni i dijelovi Biblije te neobične molitve Djevice Marije u kojima se njoj smrti ukazuje "u obliku pijevca".

U samostanu je pronađeno još grobnica, ali samo se u ovoj, za koju se vjeruje da je Georgiosova, nalaze i ovi jedinstveni zapisi. Osim toga, istraživači napominju da se u nekim dijelovima teksta spominje "Knjiga velike moći" te vjeruju kako su zapisi služili za obranu od zlih sila.

"Namjera im je bila da čuvaju grobnicu, odnosno primarno da čuvaju one u njoj pokopane i to u opasnome periodu od trenutka umiranja do trenutka pojavljivanja pred Bogom", napisao je Adam Lajtar sa Sveučilišta Varšava u časopisu Polish Archaeology in the Mediterranean.

Pročitajte više