Otvoren 71. Međunarodni filmski festival u Veneciji

Foto: Hina

PREMIJERNIM prikazivanjem filma "Birdman (or The Unexpected Virtue of Ignorance", crne komedije meksičkog redatelja Alejandra Gonzalesa Inarritua, otvoren je 71. Venecijanski filmski festival, na koji je ove godine uvršten i jedan hrvatski film - "Takva su pravila" Ognjena Sviličića, koji će se za nagrade natjecati u sekciji "Horizonti".

Na najstarijem međunarodnom filmskom festival u svijetu u 11 dana bit će prikazano 55 filmova, od čega su 54 svjetske premijere, među kojima se 20 natječe za "Zlatnog lava".

"Prošle godine festival je otvorio film 'Gravitacija' koji je postigao ogroman uspjeh širom svijeta, što mnogo znači. Ove godine na otvorenje smo uspjeli dovesti film od kojeg se, također, mnogo očekuje", naglasio je direktor festivala Alberto Barbera.

Uz Inarrrituov film, u glavnoj konkurenciji natječe se još devetnaest filmova, među kojima su "The Cut" Fatiha Akina, po riječima redatelja spoj drame, avanture i westerna, "Pasolini" Abela Ferrare, priča o posljednjim danima slavnog talijanskog redatelja s Willemom Dafoem u glavnoj ulozi i "Manglehorn" Davida Gordona Greena u kojem Al Pacino glumi bravara s ljubavnim problemima.

U prestižnom društvu onih koji bi mogli dobiti Zlatnog lava su i "Good Kill" Andrewa Niccola, s Ethanom Hawkeom u ulozi ratnog pilota, "99 Homes" priča Ramina Bahranija o ocu koji u surovom svijetu svojoj obitelji nastoji vratiti izgubljeni dom, te dokumentarac "The Look of Silence" Joshue Oppenheimera, koji je nakon "Čina smaknuća" snimio još jednu priču o genocidu, ovaj put iz perspektive obitelji koja je preživjela genocid u Indoneziji sredinom šezdesetih, a sada se susreće s ubojicom jednoga od svoje braće.

Hrvatski film "Takva su pravila", koji je za Veneciju izabran između oko 1500 prijavljenih uradaka iz cijelog svijeta, nadahnut je ovdašnjim stvarnim događajima, a prati jednu zagrebačku obitelj čijega 18-godišnjeg sina bez ikakvog razloga na cesti pretuče skupina vršnjaka. Glavne uloge tumače Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović i Hrvoje Vladisavljević. Sekcija "Horizonti" u kojoj se Sviličićev film natječe za nagrade posvećena je novim zanimljivim redateljima, no prikazuje i filmove već etabliranih autora. Konkurirat će mu petnaestak dugometražnih ostvarenja, počevši od filma "The President" istaknutog iranskog redatelja Mohsena Makmalbafa, u kojem glavne uloge imaju Milla Jovovich i Ed Harris.

Dobitnici venecijanskih nagrada objavit će se na zatvaranju, no već se znaju dobitnici Zlatnog lava za životno djelo - to su trostruka dobitnica Oscara, američka filmska montažerka Thelma Schoonmaker, redovita suradnica Martina Scorsesea, i američki nezavisni redatelj Frederick Wiseman.

Pročitajte više