Ova je karta dokaz da svijet postaje bolje mjesto

Foto: Childlivesmap

POBOLJŠANJA u skrbi o djeci i majkama spasili su živote otprilike 90 milijuna djece od 1990. godine.

Između ostalog, prema podacima UNICEF-a broj djece koja umire do pete godine života od uzroka koje je moguće spriječiti smanjivao se svake godine: od 12,6 milijuna 1990. godine do 6,6 milijuna u 2012, što je smanjenje od gotovo 50 posto.

Pulitzerov centar za prijavu kriza zabilježio je ovo postignuće na interaktivnoj karti svijeta koja prati stope smrtnosti u zemljama, koristeći podatke UNICEF-a.

Primjerice, u Bangladešu stopa smrtnosti kod djece pala je za 72 posto između 1990. i 2012. godine, zbog boljih programa imunizacije i sprečavanja nedostatka vitamina i dijareje. Diljem svijeta ekonomski razvitak i ulaganja u zdravstvo poboljšala su šanse da djeca požive duže od petog rođendana, napominju iz Pulitzer Centera.

Ipak, UNICEF upozorava da još uvijek ima puno posla i da smrt prijeti otprilike 35 milijuna djece od 2015. do 2028., ako se stopa smrtnosti neće brže smanjivati. "Znamo što funkcionira, ali tužno je da još uvijek svakog dana umire 18.000 djece, a mi to možemo spriječiti. Brojka umrlih trebala bi biti NULA", kazala je predsjednica UNICEF-a za SAD, Caryl Stern prošle godine.

Interaktivnu kartu provjerite ovdje.


 

Pročitajte više