Pametniji nego što mislimo: Žohari naučili izbjegavati šećer jer su shvatili da se u njemu krije insekticid

Foto: Shutterstock

SOJ žohara u Europi evoluirao je da može izbjegavati šećerne klopke pomoću kojih ih se rješavamo.

Američki znanstvenici otkrili su da su žohari prenamijenili osjetilo okusa, pomoću čega sad glukozu percipiraju ne osjećaju kao slatku već kao gorku.

Sveučilište u Sjevernoj Karolini istražilo je ovu teoriju pomoću džema i maslaca od kikirikija, a nakon toga su provjerili kako su kukci reagirali na okuse.

Ovaj fenomen počeli su istraživati još prije dvadeset godina, nakon što je ustanovljeno da žohari jednostavno ne žele jesti mamac u kojem je zapravo insekticid.

U prvom dijelu eksperimenta, gladnim žoharima ponuđen je kikiriki maslac i džem: "Sam džem ima puno više glukoze od kikiriki maslaca", kaže dr. Corby Schal, "Možete vidjeti kako žohari okuse džem i jednostavno odustanu te se prebace na kikiriki maslac."

Znanstvenici su pomoću minijaturnih elektroda zabilježili aktivnost na receptorima okusa koji se nalaze na mikroskopskim dlačicama u ustima insekata: "Receptori reagiraju na slatko kao što bi reagirali na gorko", kaže dr. Schal.

"I dalje ih pokušavamo uništiti insekticidima zakamufliranim u šećer, ali ne shvaćamo kako su evoluirali da ih izbjegnu. Jako poštujem žohare. Možda su ovisi o nama, ali su nas ipak uspjeli nadmudriti", završava Schal. 

Pročitajte više