"Phonebloks": Ideja koja bi mogla promijeniti budućnost smartphonea

Screenshot: YouTube

DAVE HAKKENS je Nizozemac s idejom koja bi mogla promijeniti budućnost smartphonea, ali i šireg spekta tehnologije.

Ime njegovog projekta je Phonebloks, a radi se o potpuno inovativnoj ideji koja bi omogućavala potpunu personalizaciju smartphone. Naime, dijelovi na njegovom Phonebloksu mijenjali bi se ovisno o želji i prohtjevima korisnika.

Uređaj funkcionira poput Lego kockica. Dijelovi se slažu jedan na drugi, dodaju se ili odstranjuju po želji, a korisnici na taj način i svojih smartphonea grade upravo onakav uređaj kakav im treba.

Ekran Phonebloksa spaja se na prednju stranu matične ploče, a na njenu se pozadinu dodaju ostale komponente poput kamere, baterije, zvučnika, memorije, i spajaju se univerzalnim konektorima na ekran. Ukoliko vam kamera nije potrebna, njeno mjesto lako popunite primjerice dodatnim zvučnikom ili memorijom, a to je upravo ono što ovaj koncept čini izuzetnim.

Jedna od misli vodilja Hakkensovih je i zagađenje okoliša koje je svakako uznapredovalo zahvaljujući čestoj izmjeni, odbacivanju starih i kupovanju novih mobitela koji se poput jednostavne potrošne robe gomilaju na otpadu. On taj proces pokušava zaustaviti ili barem usporiti tako što će potrošačima ponuditi Phonebloks kojeg mogu sami nadograđivati, a nisu primorani baciti ga čim tehnologija uznapreduje, stoga je to još jedna strana genijalnosti ovog Nizozemca.

Hakkens je zamislio koncept kao grupni projekt vodećih proizvođača smartphoneova na tržištu koji bi razvijali svoje "blokove" i ekrane te na taj način zadržali natjecateljski duh na tržištu i u marketingu, no najveća je poteškoća procijeniti bi li itko od njih uopće bio zainteresiran te hoće li ova fantastična ideja ostati samo na razini osmišljenog koncepta.

Kako je Dave Hakkens to zamislio, pogledajte u promotivnom videu koji je u samo dva dana pogledalo više od četiri milijuna ljudi, a mnogi su od njih ispod videa ostavili komentare podrške i pohvale.

Pročitajte više