Počinje Splitski filmski festival

Foto: Press

OD DANAS, 14. rujna do 21. rujna, grad Split će biti u znaku 18. izdanja Splitskog filmskog festivala.

Ovaj međunarodni festivala novog filma ide pod motom Odgovornost /Optimizam/Tolerancija.

Unatoč znatno smanjenim sredstvima, i ove će godine prikazivati redom hrvatske premijere filmova, pa čak i neke europske premijere, čime festival zaslužuje titulu po mnogima, programski najznačajnijeg hrvatskog filmskog festivala.

"To je festival koji ima, da tako kažem, i previše od programa, ali se nadam da će ljudi vidjeti da ih neke stvari zanimaju pa i pogledati većinu filmova. Ne samo zato što su hrvatske premijere i neće se vjerojatno distribuirati u zemlji, nego su filmovi vrlo zanimljivi. Svi podaci se nalaze na festivalskoj internetskoj stranici i na Facebooku", rekao nam je direktor festivala Branko Karabatić.

Splitski filmski festival ove godine priprema i iznimnu multimedijalnu atrakciju kao dio globalnog projekta 'Times Squarea Midnight Moment' u kojem tijekom 2013. Times Square Arts i Streaming Museum prikazuju digitalnu galeriju Times Squarea na sedam kontinenata, a Split je odabran kao dio projekta. Sve se odvijalo sinoć u 23 sata na Peristilu.


"Činjenica je da je Split, odnosno Splitski filmski festival dio globalnog projekta na sedam kontinenata, na nekih 30-ak gradova", naglašava Karabatić.

Projekcije će se održavati svaki dan od 17 sati, a većina projekcija će biti besplatna.

"Bit će projekcije u Kinu Karaman i Kinu Central. Postoje još neke prezentacije i predavanja. Sve što će biti objavljeno, događat će se u Kinoteci Zlatna vrata, gdje će biti recepcija. Sve informacije će tu biti dostupne. Većina programa se neće naplaćivati. U Zlatnim vratima mislim ništa, a za neke od filmova koji stvarno koštaju, cijena će biti popularna, nekih 20 kuna u Kinu Karaman", naglasio je Karabatić.

Na festivalu će biti prikazana 34 dugometražna filma, 48 kratkometražnih filmova i jedna TV mini serija.

Ujedno će biti i prikazan posljednji film Rivera Phoenixa, koji je premijerno prikazan na Berlinskom filmskom festivalu, 20 godina nakon što je snimanje prekinuto zbog naprasne smrti ovog glumca.
 

 

Pročitajte više