Sporna fotografija djevojaka iz Sarajeva: Francuzi "šokirani" kulturološkim razlikama, očekuje ih tužba



U FRANCUSKOM časopisu "A Nous Paris" objavljena je fotografija koja je uznemirila bosansko-hercegovačku novinarku s pariškom adresom, Džanu Mujadžić, te je ona odlučila pokrenuti sudsku tužbu protiv fotografa koji ju je uslikao, prenosi radiosarajevo.ba.

Na fotografiji Benoîta Chartrera uslikanoj u Sarajevu pojavljuju se dvije žene, jedna odjevena u skladu s islamskom tradicijom, a druga golišavom ljetnom izdanju. Fotograf je sliku nazvao "Choc des Cultures" što je Mujadžić, koja smatra da naziv sugerira "šok kulturu", nagnalo na tužbu. S druge strane, radiosarajevo.ba tvrdi da bi točniji prijevod naziva fotografije ipak bio "Sukob kultura", što još uvijek "implicira negativna značenja i asocira na, blago rečeno, spornu teoriju u sukobu civilizacija", stoji na stranici.

Novinarka pokušava doći do fotografa, ali uredništvo joj odbija dati njegove podatke, a pokušala je doznati i identitet djevojaka sa slike kako bi dobila njihovu podršku i odgovor na pitanje jesu li uopće pristale na fotografiranje. Za Doznajemo.com izjavila je: "Smatram da na napade ovakve prirode i niske udarce francuskog tiska, posebno kada su jednostrani i usmjereni k devalorizaciji jedne zajednice, treba energično, kompletno poništiti i kazniti te poduzeti mjere da se ne ponove", a dodaje i da je spremna obratiti se i Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Pročitajte više