Što je biskup bez limuzine: "Biskup de luxe" morat će papi opravdati na što je potrošio 31 milijun eura

Screenshot: YouTube

NJEMAČKI biskup Franz-Peter Tebartz-van Elst, kojeg su njemački mediji nazvali "biskup de luxe", morat će papi Franji objasniti na što je točno potrošio četrdesetak milijuna eura.

Van Elst se našao na udaru kritike zbog rastrošnosti koja je postala očito tijekom renoviranja njegove rezidencije. Iako glasnogovornik episkopije Limburga, Martin Wind, nije konkretno rekao zašto je van Elst otputovao u Rim, mediji su doznali da je biskup u Rim otputovao jeftinijim letom. Vjerojatno kako bi dao do znanja da dijeli stavove dosad najskromnijeg pape.

Skupocjene kade i limuzine

Naravno, u taj se skromni životni stil ne uklapa i 31 milijuna eura koje je potrošio na renoviranje svoje rezidencije u gradu Limburgu, koje je na početku trebalo koštati najviše pet i pol milijuna eura. Skupocjeni pribor za jelo ukrašen njegovim monogramima, namještaj, skupocjene kade, umjetnine i limuzina samo su neki od prikaza njegove rastrošnosti.

Troškove su potvrdili i drugi lokalni crkveni dužnosnici, a sa skandalima je krenuo čim je postao biskup u Limburgu 2008.

Odmah je od župe zatražio dodatnih 11 tisuća eura godišnje, a Vijeće vjernika pismima se obratila članovima župe i zatražila ih milodare. No, razlozi nisu bili pomoć siromašnima već njegova biskupska rezidencija. No, nitko se nije usudio javno ga prozvati jer biskup je navodno bio sklon kritičarima dijeliti otkaze.

40 milijuna eura


Nakon što su novinari počeli istraživati njegov slučaj došli su do saznanja da je pet milijuna eura za obnovu rezidencije, koja je ispočetka trebala biti velika samo 147, a ne 2000 kvadrata, pretvoreno u najmanje 31 milijun, a ukupan bi se trošak mogao popeti i do 40 milijuna eura.

Iz biskupije su poručili da biskup nije znao koliko će koštati uređenje, ali arhitekti tvrde da je biskup još u prosincu 2010. godine znao da će troškovi biti oko 31 milijun eura.

Prošle godine u posjet siromašnima u Indiji odletio je zrakoplovom i to prvim razredom koji su platili bonusima koje je imao generalni vikar. Biskup je kasnije tvrdio kako se nije vozio u prvim već poslovnim razredom.


Stoga, vrijeme će pokazati hoće li ovaj "biSkup" ponuditi svoju ostavku i, kako to inače biva, završiti u nekoj drugoj župi.

Pročitajte više