The Black Keys, Mumford & Sons i Gotye najveći dobitnici na ovogodišnjoj dodjeli nagrada Grammy

Foto: AFP

THE BLACK KEYS su s ovogodišnje dodjele Grammyja otišli kao najveći pobjednici, osvojivši četiri nagrade, uključujući one za najbolji rock album, izvedbu i pjesmu, ali britanski su folk-rockeri Mumford & Sons ponijeli titulu vlasnika najboljeg albuma godine za svoje drugo izdanje u karijeri, "Babel".

"Pretpostavili smo da nećemo ništa osvojiti s obzirom na to da Black Keys 'metu' cijelu večer, sasvim zasluženo", izjavio je frontmen Marcus Mumford za vrijeme primanja nagrade, prenosi LA Times.

Drugi veliki pobjednik večeri australski je glazbenik Gotye koji je osvojio tri Grammyja, uključujući onaj za hit godine i najbolji pop duet ili grupnu izvedbu za svoju pjesmu "Somebody That I Used to Know", koju je izveo s Kimbrom. Njegov je album "Making Mirrors" osvojio Grammyja za najbolji alternativni album godine.

Bruklinski pop rock trio Fun. osvojio je nagradu za najboljeg debitanta i pjesmu godine za svoju "We Are Young", a primajući nagradu frontmen Nate Ruess izjavio je: "Ne znam što sam mislio pišući pjesmu. Pogledajte nas. Nismo mladi. Radimo ovo 12 godina i ništa od toga ne bismo mogli bez svojih fanova".

Drugi trostruki dobitnici večeri su Skrillex, Jay-Z i Kanye West, a čast da svojim nastupom otvori večer dodjele pripala je Taylor Swift koja je tom prigodom među konfetima, klaunovima, jedačima vatre, žonglerima i ostalim cirkuskim umjetnicima otpjevala "We Are Never Ever Getting Back Together".

Adele je postala prva žena nakon Barbre Streisand (kojoj je to uspjelo sredinom '60-ih) koja je nagradu za najbolju solo pop izvedbu osvojila dvije godine zaredom, ovaj put s live verzijom "Set Fire to the Rain". Frank Ocean i njegov "Channel Orange" osvojili su nagradu za najbolji suvremeni urbani album, a mladi je glazbenik osvojio i nagradu za najbolju rap suradnju za "No Church in the Wild" zajedno s Jay-Z-jem, Kanyeom Westom i Mr. Dreamom.

Najboljom R&B pjesmom proglašena je Miguelova "Adorn", a nagrade za najbolju rap pjesmu i izvedbu osvojili su Kanye i Jay-Z za "Ni**as In Paris".

Što se tiče ostalih live nastupa, počast Bobu Marleyju odali Bruno Mars, Sting i Rihanna u društvu njegovo troje djece, Damiana, Stephena i Ziggyja Marleyja. The Black Keys izveli su svoj hit "Lonely Boy", Maroon 5 i Alicia Keys kombinaciju "Daylight" i "Girl on Fire", a Eltonu se Johnu pridružio 21-godišnji Ed Sheeran s kojim je otpjevao njegov hit "The A Team".

Osim Marleyja glazbena se industrija prisjetila Davea Brubecka i Levona Helma, Justin Timberlake izveo je svoj povratnički hit "Suit & Tie", a u nekoliko mu se stihova pridružio i Jay-Z. Rihanna je otpjevala baladu "Stay", The Lumineers "Ho Hey", Mumford & Sons svoju ljubavnu himnu "I Will Wait", a Fun. spektakularnim scenskim nastupom popraćeni hit "Carry On".

Pročitajte više