Acura TL – atrakcija bez brisača

SALON automobila u New Yorku je zahvaljujući nekolicini zanimljivih koncepata opet pokazao da je vrijedan pažnje. Iako je to sadržajem pro-američki događaj, neki od izložaka izazvali su interes i na starom kontinentu.

Jedan od njih je i Acura TL. Hondina sestrinska marka, Acura u SAD-u proživljava pravu renesansu. Accord je već nekoliko godina za redom najprodavaniji model, a nedavno obnovljeni modeli dobro su prihvaćeni.

Krajem godine biti će lansirana nova generacija TL-a, koju najavljuje konceptna izvedba nemaštovitog imena Concept TL.

Za razliku od ostalih modela Acure, ovaj koncept djeluje kao da je namijenjen europskom podneblju. Prednji kraj uvelike se oslanja na aktualni Accord, dok je najatraktivnije dizajniran stražnji kraj.

Naglašen sportski karakter ostvaren je dvostrukim završetkom ispušnog sustava i masivnim odbojnikom te svjetlima skrivenim pod crvenu plastiku.

Da je velika pažnja posvećena upravo dizajnu stražnjeg kraja potvrđuju riječi glavnog dizajnera: "U Kaliforniji, posebno na autocestama, najčešće možete vidjeti stražnji kraj vozila. Zato smo željeli ovaj koncept dizajnirati agresivno i moćno ne samo sprijeda već i straga."

Interesantno je da je koncept kraći od aktualnog modela, što danas baš i nije popularno.

Automobil je postavljen na alu-naplatke promjera 19 inča na koje su montirane niskoprofilne sportske gume.

Japanci su poznati po inovacijama, pa i na ovom konceptu predstavljaju jedno zanimljivo tehničko rješenje.

Naime, Concept TL nema klasične brisače stakala u vidu metlica, već posjeduje otvore kroz koje se ispušta mlaz zraka, koji sprečava nečistoći (snijeg, prašina, kiša i sl) da padne na vjetrobran. Ne samo da mu nisu potrebni brisači, koncept nema ni retrovizore, već tu ulogu igraju kamere.

Uređenje interijera u potpunosti opravdava status koncepta, pa tako potencionmalni putnici na raspolaganju imaju cjelokupnu multimediju, koja podržava bluetooth bežično vezivanje mobilnog uređaja.

Pročitajte više