Angelina Jolie je nakon dvodnevnog posjeta Afganistanu grcala u suzama

GLUMICA, majka šestero djece i velika humanitarka Angelina Jolie Vratila se u SAD nakon tajnog dvodnevnog posjeta Afganistanu gdje se susrela s izbjeglicama koji žive po kampovima i na rubu izgladnjelosti i neimaštine. Prošlu srijedu i četvrtak, 22. i 23. listopada, Angie je posjetila i bivše izbjeglice koji su se vratili svojim razrušenim domovima i prionuli na obnovu kuća. Angelina je ambasadorica dobre volje u sklopu UN-ovog ureda za pomoć izbjeglicama, a po povratku u SAD priznala je kako ju je ovaj posjet opet jako rastužio.

"Hrabrost, otpornost i tiho dostojanstvo ovih obitelji koje su se vratili kako bi obnovili svoje uništene živote i razrušene domove na najbolji nam način pokazuje svu snagu ljudskog duha kakvog malo tko od nas ima. Od pada talibanskog režima 2001. godine više od pet milijuna afganistanskih izbjeglica vratilo se svojim domovima. Afganistan jedva jedvice uspijeva primiti i zbrinuti toliki broj izbjeglica. Te su obitelji raseljene gotovo trideset godina i većini njih jako je teško doći do stvari potrebnih za život uključujući hranu, sklonište i osnovne usluge kao što su zdravstvo i obrazovanje", rekla je Angelina koju su šokirali i rastužili prizori koje je tamo vidjela. "Kada ih pitate što im je potrebno, oni se samo nasmiju i kažu : 'Sve!'. Toliko su toga propatili, no Afganistanci se još uvijek drže na svojim nogama, milostivi su i otvoreni za nove mogućnosti. Još uvijek imaju mirno i skriveno dostojanstvo", ispričala je Angie nakon dvodnevnog posjeta gradu Kabulu i istočnoj pokrajini Nangarhar.

Svoje tromjesečne blizance Vivienne Marcheline i Knoxa Leona, dvogodišnju kćerkicu Shiloh i posvojenog 7-godišnjeg Maddoxa, 4-godišnjeg Paxa i 3-godišnju Zaharu ostavila je na skrb svom nevjenčanom suprugu Bradu Pittu koji se trenutačno nalazi u Berlinu. Angie je priznala kako bi se njihovo vjenčanje, za dobrobit šestero njihove djece, moglo dogoditi ubrzo. Mališani su, kaže Angie, već počeli zapitkivati i postavljati čudna i njoj iritantna pitanja, poput: "Zašto su se Shrek i Fiona vjenčali, a vi još niste?", pa glumica ozbiljno razmišlja o tome da s Bradom uskoro stane pred oltar.

Z.K.
Foto: Guliver/Getty Images

Pročitajte više