Bandiću, pogledaj ovo: Grad sličan Zagrebu dobiva fenomenalni urbani park

 Screenshot: YouTube

AMERIČKI Dallas uskoro će duž obale rijeke Trinity dobiti 600 milijuna dolara vrijedan park koji će biti skoro 12 puta veći od njujorškog Central Parka i prostirati se na 10.000 jutara te tako postati najveći urbani park u SAD-u.

Krajem listopada udovica milijardera Harolda Simmonsa, Anette, donirala je 250 milijuna dolara za dovršavanje 258 jutara projekta. Daj dio parka bit će završen do 2021. godine i nosit će ime njezinog pokojnog muža, piše Business Insider. Gradonačelnik Dallasa Mike Rawlings rekao je za Dallas News da očekuje još privatnih donacija za uređenje ostatka parka. 

 

Sve će to postati dio velike prirodne četvrti grada koja se gradi u sklopu Trinity River Projecta, koji je nastao početkom 2000-ih. Od lipnja 2015. godine, grad je uložio više od 609 milijuna dolara u izgradnju željeznice, mosta, hipodroma, golf terena te centra za zajednicu na 6200 jutara nekad šumovitog područja.

U budućnosti planira se izgradnja trgovina, restrorana, poslovnih i stambenih prostora u blizni rijeke koja grad presijeca na vrlo sličan način na koji Sava teče kroz Zagreb, a cijelo područje neodoljivo podsjeća na zagrebački nasip.

Dizajneri projekta pobrinuli su se i za opasnosti od poplava, park će imati posebno dizajnirane nagibe koji će upijati višak vode tijekom velikih kiša. Projektanti se nadaju da će park napokon spojiti bogatiji sjeverni i siromašniji južniji dio grada i tako smanjiti razlike među stanovništvom.

Pročitajte više