Barba Rade dijeli 1500 sadnica maslina da bi pomogao oboljelima od raka

Foto: Facebook

RADE BABIĆ (90) iz Zadra odlučio je donirati 1500 sadnica maslina kako bi prikupio novac namijenjen za donaciju Općoj bolnici u Zadru za liječenje raka.

Kako bi skupio donacije, Rade je usprkos poznim godinama danima stajao na hladnoći nudeći prolaznicima sadnice iz svog kombija u zamjenu za dobrovoljne priloge.

"Ništa ja ne prodajem. Ako netko nema novca, a htio bi maslinu, neka je uzme i bog ga blagoslovio. Svatko da koliko može. Nekom je i deset kuna u današnje vrijeme puno za izdvojiti", kaže Rade za Index.

Kako se odlučio na ovakav potez?

"Jedne su godine uzgajivači iz Dubrovnika prodavali maslinovo ulje i donirali novac za zadarsku bolnicu. Pomislio sam da ako mogu ovi iz Dubrovnika, zašto ne bih i ja? Ja se uzgojem maslina bavim već 37 godina. Sad to nema tko nastaviti pa smo se supruga i ja dogovorili dati u dobrotvorne svrhe. Mi imamo pristojne mirovine, nama više od toga ne treba, hvala bogu", priča Rade.

Objasnio nam je da je novac namijenjen za kupnju uređaja za bolnicu, te da je upravo jutros odnio predati novac.

Jedna je maslina završila i kod zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića. Naime, nekoliko dana prije Božića Rade ga je posjetio i poklonio mu sadnicu masline.

"Nadbiskup mi je rekao da će je posaditi i blagosloviti kako bi rasla za brojne generacije koje dolaze. Pitao sam ga je li ikad dobio ovakav dar i rekao je da nije", ponosan je Rade kojem ovo nije prvi put da svoje sadnice masline dijeli u dobrotvorne svrhe.

Prošle je godine čak 2500 sadnica donirao za pomoć invalidima Domovinskog rata i obiteljima poginulih branitelja budući da je i sam bio branitelj.  

Pročitajte više