Bonu Voxu oduzeta BiH putovnica koju mu je dodijelio Alija Izetbegović

PJEVAČU popularnog irskog rock benda U2, Bonu Voxu bit će oduzeta bosansko-hercegovačka putovnica, koju mu je još 1997. godine dodijelio Alija Izetbegović zbog zasluga i lobiranja za "bošnjačku stvar", javlja srpski Press. Bono je često naglašavao kako mu je ta putovnica "najvrjednija nagrada u životu", ali izgleda da ju neće više moći koristiti jer mu je dana nezakonito. Naime, Zakon o bosansko-hercegovačkom državljanstvu uopće ne poznaje pojam počasne putovnice, na temelju čega je Bonu i dodijeljena.

Bono ju je upotrijebio samo jednom

Cijela istraga bit će mnogo šira od Voxove putovnice, naime najavljena je revizija državljanstava i putovnica, a poseban naglasak bit će na počasnima, kao što je bila i Bonova, te na onima koje su dodijeljene tijekom i poslije rata. Frontmena legendarne grupe U2, ovaj čin i nije toliko pogodio budući da mu je putovnica već davno istekla, a upotrijebio ju je samo jednom kada je dolazio na Sarajevo Film Festiva.

BiH stručnjak za sigurnost Dževad Galijašević kaže kako su počasne putovnice često služile kao pokriće za dodjelu putnih isprava sumnjivim tipovima. Naravno, naglašava da Bono ne spada u tu kategoriju, ali je cjelokupni zakonski okvir za stjecanje te povlastice sporan, a slučaj "Bono Vox" je na cijelu priču uvelike skrenuo pažnju.

Pročitajte više