Cannes - svjetska filmska prijestolnica sljedećih 12 dana

ZVIJEZDE i oni koji bi to htjeli postati, umjetnici i poslovni ljudi, u srijedu navečer i u dvanaest sljedećih dana uspinjat će se stubama s crvenim tepihom festivalske dvorane u Cannesu, na 56. međunarodnoj festivalskoj smotri na La Croisette, u prilikama atipične upale pluća, ratova i terorizma.

Sudionicima festivala i kupcima ponudit će se više od tisuću i pol projekcija, a dvadeset naslova natjecat će se za toliko željenu Zlatnu palmu koju će dodijeliti žiri pod predsjedanjem Patricea Chareaua.

Svečanost će otvoriti "Fanfan la Tulipe" s Vincentom Perezom i Penelope Cruz, nova verzija glasovitog filma Christian-Jaquea iz 1952., a završit će 25. svibnja s Chaplinom i njegovim "Modernim vremenima".

Ovogodišnju smotru obilježava mali broj američkih filmova u službenom programu. Clint Eastwood, Gus Van Sant i Vincent Gallo natječu se u službenom programu, a izvan konkurencije s nestrpljenjem se očekuje prikazivanje "Matrix Reloadeda", drugog dijela filozofsko-futurističke trilogije braće Larryja i Andyja Wachowskog, na dan njegove svjetske premijere.

Uprava festivala ipak tvrdi da "svjetska zbivanja neće negativno utjecati na tradicionalno prijateljstvo između američkog filma i canneskog festivala".

U Cannesu se očekuju zvijezde - među kojima Nicole Kidman, Meg Ryan, zvijezda Bollywooda Aishwarya Rai, Lauren Bacall, Charlotte Rampling, Sean Penn, Isabelle Huppert, Jeanne Moreau, Keanu Reeves i Monica Bellucci - i slavlje.

Međutim, francusko je ministarstvo zdravstva u paket dobrodošlice za akreditirane uvrstilo kratku obavijest o teškom akutnom respiratornom sindromu (SARS) u kojoj od sudionika traže da budu dostupni deset dana nakon završetka smotre.

Povrh toga, pojačane su mjere sigurnosti u odnosu na prošlu godinu, a nakon smrtonosnih atentata u Saudijskoj Arabiji vlasti tvrde da su mjere sigurnosti "maksimalne".

(Hina) vrad bnš

Pročitajte više