Chef kojeg su Zagrepčani obožavali odlazi kuhati za Macrona u Elizejsku palaču

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

CHEF Mika Alix, mnogim Zagrepčanima poznat po svom bistru Le Mika u Teslinoj ulici, napušta Zagreb kako bi radio kao kuhar u Elizejskoj palači.

Mika je Zagrepčane osvojio kad je 2017. godine u Masarykovoj ulici otvorio Le Mika Creperie, gdje je posluživao fantastične palačinke, no ubrzo je poželio proširiti posao pa se preselio u mnogo veći prostor koji je pretvorio u bistro Le Mika. Sad taj bistro napušta kako bi dodatno unaprijedio svoja znanja i vještine u Francuskoj.

"Put usavršavanja i stjecanja znanja za svakog strastvenog kuhara je boravak u raznim kuhinjama vrsnih chefova. Tamo uvijek naučite nešto novo, usavršite postojeće znanje, dobijete novo iskustvo i vještine koje je netko prije vas stekao kroz puno godina kuhanja", kaže ovaj cijenjeni kuhar za Index. 

"Meni kao chefu koji predstavlja francusku gastronomiju i njezin know-how u Hrvatskoj privremeni odlazak u Elizejsku palaču znači fantastičnu priliku da radim u timu Guillaumea Gomeza, s ostalih tridesetak kuhara. U palači kuhaju tradicionalna, klasična jela koja najbolje predstavljaju francusku kuhinju i najbolje francuske proizvode iz svih regija u Francuskoj. Gomez je poznat i kao chef koji je nastavio s vizijom gastronomije velikog Paula Bocusa, a ja sam svoju diplomu dobio upravo na poznatom kulinarskom Institutu Paul Bocuse u Lyonu", govori chef Alix o svom angažmanu u Elizejskoj palači, gdje će privremeno kuhati za francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njegove suradnike.

"U ljeto ove godine sam tako proveo neko vrijeme u Parizu, u blizini Champs-Elyseesa, u restoranu Frederica Simonine koji ima Michelinovu zvjezdicu", dodaje.

Inače, chef Guillaume Gomez već godinama u Elizejskoj palači kuha za predsjednike Francuske. Kuhao je Chiracu, Sarkozyju, Hollandu, Macronu. "Predsjednici prolaze, ali Guillaume Gomez ostaje", pisali su svojevremeno Francuzi. 

Bistro Le Mika preuzet će vlasnici splitskog restorana Makarun.

"U  prostor Le Mike u Teslinoj ulici došao je splitski restoran Makarun koji će do službenog otvaranja u siječnju 2020. zadržati jelovnik Le Mike i nadopuniti ga s nekoliko svojih jela, kao što je ručno rađena tjestenina makarun, po kojoj je taj restoran i dobio ime", objasnio nam je chef Alix.

Pročitajte više