DAVID JASON - DEL BOY PRIMIT ĆE NAJUGLEDNIJU BRITANSKU TV NAGRADU

Britanski glumac David Jason, najpoznatiji po ulozi Del Boya Trottera u humorističnoj seriji "Mućke", primit će najvišu nagradu Britanske akademije za film i televiziju (Bafta) za izniman doprinos britanskoj televiziji.

Jason će najveću počast koju dodjeljuje vijeće Britanske akademije - "Bafta fellowship" primiti na svečanosti u nedjelju u londonskom Palladiumu, izvijestio je Radio Times.

U 35-godišnjoj karijeri Jason je postao omiljeni lik malih ekrana. Uz "Mućke", on je zapažene uloge ostvario u humorističnoj seriji "Open All Hours" i detektivskoj "Frostov pristup".

Karijeru je počeo 1967. u komediji "Do Not Adjust Your Set", u kojoj su glumili još Eric Idle, Terry Jones i Michael Palin, kasnije proslavljeni kao Monty Pythonovci.

Komedija "Mućke", koja se počela prikazivati 1981., odmah je postala napopularnija serija tog vremena. Uspješni su mu bili i nastupi u serijama "Dražesni pupoljci svibanjski" i "All The Kings Men and Quest".

U listopadu 2002. Jason je dobio nagradu Nacionalne televizije kao najpopularniji komični glumac, treću godinu zaredom, javlja BBC.

"Mnogi mi prilaze, rukuju se sa mnom i zahvaljuju mi što sam ih tijekom godina toliko puta nasmijao", rekao je Jason za Radio Times. "To mi je, moram priznati, najljepša nagrada", dodao je on.

Bafta je nedavno tim najuglednijim priznanjem nagradila i glumačku legendu Sir Johna Millsa, oskarovku Dame Judi Dench i pokojnog "Inspektora Morsa" Johna Thawa.

Po nominacijama vodi talk-show "The Kumars at No 42".

(Hina) ag bnš

Pročitajte više