Deset stvari koje morate znati o legendarnim Jordanicama koje uskoro stižu u Hrvatsku

Foto: Press

JEDNA od najpopularnijih Jordanica uskoro stiže u Hrvatsku.

Preciznije, AJ XI Space Jam od ove će subote biti dostupne u NOSS-u (Tkalčićeva 4), a kako to i obično biva sa svakim izdanjem, Noss team je i ovog puta pripremio show. Ekipu će tijekom release partyja zabavljati DJ Bizzo, a tulum se nastavlja i u subotu navečer na Swanky Pop Up Winter Gardenu (ljetna pozornica Tuškanac) što znači da imate najmanje tri odlična razloga doći: AJ XI Space Jam, tulum u Nossu i tulum na Tuškancu.

U nastavku možete pročitati i zbog čega su jedanaestice toliko popularne.

1. "Space Jam" je košarkaški film s najvećom zaradom u povijesti

Prema istraživanju Box Office Mojoa, sa zaradom od nešto više od 90 milijuna dolara, "Space Jam" je najuspješniji košarkaški film svih vremena, ali treba naglasiti i da su proizvodi povezani s filmom donijeli zaradu veću od 1,2 milijarde dolara. Nije stoga čudno da su Jedanaestice "Space Jam" također tražena roba.

2. "Vratio sam se"

Međutim, 11-ice nisu popularne samo zbog filma (iako ovo specijalno izdanje jest). Naime, svijet košarke 1995. oduševljeno je pozdravio Jordanov povratak na terene nakon povlačenja 1993. U polufinalnoj utakmici protiv Orlando Magica, Jordan se na terenu pojavio u "jedanaesticama".

3. Tinkerovo iznenađenje

Dizajner Tinker Hatfield sve je iznenadio tenisicama koje su se potpuno razlikovale od svega ranije viđenog. No, budući da se radilo o obući koja nije u skladu s pravilnikom, uslijedila je i kazna od 5000 dolara.

4. 23 ili 45?

Kad se Jordan vratio, dizajneri su morali prilagoditi broj 23 koji se nalazio na peti i staviti novi broj dresa koji je imao - 45. No, tijekom polufinalne utakmice, Jordan se presvukao u dres sa statim brojem, ali tenisice su već bile vani. Prosinačko izdanje prvi je povratak tenisice s brojem 45.

5. Zašto subota?

Ponovni izlasci jedanaestice spadaju među najiščekivanije događaje u svijetu ljubitelja tenisica. Primjerice, kad se "Space Jam" izdanje vratilo 2000., na tržištu se našlo u srijedu što je bio uobičajen dan za ponovna izdanja. No, klinci su bježali iz škole i s ispita kako bi čekali u redovima da se dokopaju svog primjerka. To je, naravno, razljutilo roditelje zbog čega su izdanja uvijek zakazana za subotu. Ukratko, bile su toliko popularne da su promijenile dugogodišnju tradiciju.

6. Air Jordan XI nisu jedine u filmu

Iako će se jedanaestica uvijek povezivati s Jordanovim povratkom i filmom, AJ XI nisu jedine tenisice koje su se pojavile u "Space Jamu". Jordan igra bejzbol u devetkama, Zekoslav nosi desetke "Shadow", a Bill Murray dvojke.

7. Tri fraze

I dok je uobičajen tekst na jeziku "JUMPMAN JORDAN", verzija 11-ica imala je još dvije opcije: "SPACE JAM" i "JUMPMAN JAM".

8. S njima i u Bijelu kuću

AJ XI jedno je od najpopularnijih izdanja. Iako izgleda kao tenisica za terene, s vremenom se nametnula kao klasična fashion tenisica, a viđena je u klubovima, na vjenčanjima i na crvenom tepihu, a Jimmy Butler obukao ih je i kad su Bullsi pozvani u Bijelu kuću. Jordan je oduvijek vjerovao da XI ima potencijal da postane izbor na formalnim događanjima.

9. Omiljena tenisica

Tinker Hatfield tvrdi da je AJ XI njegova omiljena tenisica, a priča ne staje samo na vizualnom aspektu tenisice već i nizu poboljšanja i rješenja koja su jedanaestice pretvorile u najstabilniju tenisicu viđenu do tog trenutku i postavile temelje za sva izdanja koja su uslijedila.

10. Još jednom - stižu u Hrvatsku!

Čisto da vas podsjetimo, AJH 11 u NOSS stižu ove subote, 10. prosinca i budite sigurni da će biti razgrabljene. Stoga, ne gubite vrijeme na čekanje i što prije dođite u NOSS. 

Pročitajte više