DIP, HNS, političari... Podrška Baby Lasagni stiže iz cijele Hrvatske

Foto: EPA

Još je samo par sati do finala Eurosonga koje se u Hrvatskoj nestrpljivo očekuje još od kraja veljače, kada je na Dori pobijedio Baby Lasagna, do tog trenutka široj javnosti nepoznat mladi glazbenik iz Umaga, a danas zvijezda o kojoj pišu i američki mediji poput New York Timesa. 

Baby Lasagna, pravim imenom Marko Purišić, autor pjesme Rim Tim Tagi Dim, proslavio se preko noći te uz pomoć prijatelja i obitelji napravio zarazni hit pun pozitivne energije, spojivši heavy metal, techno i rap. 

Neobičan, ali energičan glazbeni uradak osvojio je sve hrvatske generacije, od vrtićanaca koji imitiraju njegovu koreografiju do starijih, kojima se Marko svidio zbog skromnosti, vrline koja je u njihovo vrijeme bila na cijeni.

Podrška političara pristiže sa svih strana

Proteklih dana u sjeni događanja oko Eurosonga sastavljala se nova hrvatska vlada, no ni političari, od premijera Plenkovića, koji je u Istri u subotu i zaplesao na našu pjesmu, nadalje, nisu zaboravili dati podršku hrvatskom predstavniku.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek na Facebooku mu je poželjela svu sreću, poručivši da je on već pobjednik jer je svojom glazbom, plesom i pozitivom ujedinio Hrvatsku.

🤞🏼👊🏻✨️🎶Želimo svu sreću Marku Purišiću večeras na #EUrovisionContest premda je za nas već pobjednik, jer je svojom...

Objavljuje Nina Obuljen KoržinekSubota, 11. svibnja 2024.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević objavio je fotografiju tabletića na televizoru uz tekst: "Ništa bez tabletića čak i na jutarnjem sastanku", podsjetivši kako je Baby Lasagna u modu vratio te nekad nezaobilazne kućne ukrase.

Ništa bez tabletića čak i na jutarnjem sastanku. 😉 Prijenos Eurosonga na Europskom trgu počinje u 21 sat, vidimo se! 🎉 Sretno Baby Lasagna! 🇭🇷🕺🏻🪩

Objavljuje Tomislav TomaševićSubota, 11. svibnja 2024.

Čak je i Državno izborno povjerenstvo (DIP) na svojim stranicama objavilo fotografiju glasačke kutije s tabletićem uz poruku: "Sretno, Baby Lasagna!"

Osim hrvatskih političara, u Rim Tim Tagi Dim ritmu već danima pleše cijela Hrvatska, zaplesala je i američka veleposlanica u Hrvatskoj, a švedsko veleposlanstvo imalo je i prijem za njega i podupire ga od prvog dana.

Marku Purišiću sreću su poželjeli i brojni sportaši, Hrvatski nogometni savez, Hrvatski olimpijski odbor, kao i Zlatko Dalić, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije.

Nisu ga zaboravili ni kulturnjaci

Nisu ga zaboravili ni kulturnjaci - za svog Istrijana navija Pula Film Festival, Muzej grada Zagreba podsjetio je na Eurocata, maskotu Eurovizije 1990. u Zagrebu, i svečanu haljinu koju je tada nosila voditeljica Helga Vlahović Brnobić.

MUO je iz svoje zbirke objavio jednu fotografiju mačke, Kazalište Kerempuh ukrasilo je svoje prostore tabletićima, a Rockmark je za ponedjeljak najavio izlazak slikovnice Baby Lasagna i mačak Stipe - Veliko prijateljstvo.

I najpoznatiji hrvatski glazbenici svih žanrova poduprli su mladog kolegu, bivši pobjednici Dore davali su mu savjete za nastup, a Severina je prepoznatljivu koreografiju uklopila u svoj koncert, poručivši: "Ovo će biti dobra noć za Baby Lasagnu, predosjećam."

Prijenos finala Eurosonga počinje u 21 sat na Prvom programu Hrvatske televizije i Drugom programu Hrvatskoga radija, no diljem Hrvatske već se danima na svakom koraku osjeća uzbuđenje, a gotovo da i nema onoga tko danas ne razgovara o Baby Lasagni.

Neki su, kao kad igra hrvatska nogometna reprezentacija, ukrasili automobile hrvatskim zastavicama, drugi već nose majice s Lasagninim ljubimcima, mačkama, na displayima ZET-a i HAC-a stoji naslov naše pjesme, a ugostitelji imaju posebno prilagođene ponude.

Mnogi će zajednički pratiti Eurosong na otvorenom, a najveća se okupljanja očekuju u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Puli, Zadru i Markovom rodnom Umagu. 

Politika se umiješala

Dok se Hrvatska priprema za veliku pobjedu Eurosong ima i svoju političku stranu.

Prosvjednici ne žele da pobijedi izraelska predstavnica koja sve bolje stoji na kladionicama pa se, kako bi se oslabili njezini izgledi, na društvenim mrežama čak i neslužbeno poziva na glasanje za Baby Lasagnu.

Kako je nizozemski predstavnik izbačen s natjecanja, a trebao je nastupiti peti, večeras će biti jedan izvođač manje do Baby Lasagne, koji i dalje nastupa pod svojim rednim brojem 23, a ostaje i isti broj za glasanje.

Pročitajte više