Društvene mreže podivljale zbog izbacivanja Joosta Kleina: "EBU, vi ste sramota"

Screenshot: Youtube

Nakon što je u subotu nizozemski glazbenik Joost Klein diskvalificiran s Eurosonga, društvene mreže su se užarile. Ovo je postala glavna tema na X-u (bivšem Twitteru), gdje su se oglasili mnogi korisnici. 

"Ti si puno bolji od ovog s*anja, Joost Klein. Nadam se da to znaš. Volim te, čovječe", napisao je jedan korisnik.

"Diskvalificiran?? Šališ se?? Dakle, nije bilo fizičkog obračuna, samo "riječi", ali ta druga delegacija smije aktivno maltretirati druge umjetnike? Ima li ovo smisla?" dodao je drugi. 

"Uz tebe smo, Joost Klein", dodao je treći. 

"EBU, vi ste sramota! Diskvalificirati nekoga jer je učinio pravu stvar, ustao protiv rata i zauzeo se za sebe + svoje roditelje koji, nažalost, više nisu s nama. Volimo te, Joost Klein, učinio si svoje roditelje tako ponosima", napisala je jedna korisnica. 

"Eurosong te ne zaslužuje", istaknula je još jedna korisnica.

Podsjetimo, Europska radiodifuzna unija (EBU) koja organizira natjecanje je objavila da je Klein izbačen s Eurosonga nakon što je švedska policija istražila optužbu za neprimjereno ponašanje prema članici produkcijske ekipe. 

“Nizozemski umjetnik Joost Klein neće se natjecati u velikom finalu ovogodišnjeg natjecanja za pjesmu Eurovizije", kaže se u priopćenju EBU-a. “Švedska policija istražila je pritužbu članice produkcijske ekipe nakon njegovog nastupa u polufinalu u četvrtak navečer.  Ne bi bilo primjereno da on nastavi s natjecanjem dok traje pravni proces", dodaje se. 

EBU navodi da ima politiku nulte tolerancije prema neprimjerenom ponašanju i da su predani "pružanju sigurne radne okoline za svo osoblje na natjecanju". “U svjetlu toga ponašanje Joosta Kleina smatra se kršenjem pravila natjecanja.

U finalu će nastupiti 25 zemalja

Švedske i nizozemske novinske kuće izvijestile su da se protiv Kleina, koji je u finalu trebao nastupiti s pjesmom Europapa, vodi istraga nakon incidenta koji je uključivao djelatnicu televizijske producentske ekipe. "Muškarac je osumnjičen za prijetnje i zastrašivanje. Ispitala ga je policija, ali nije zadržan", objavila je glasnogovornica švedske policije. 

“Očevid je završen pošto je policija poduzela sve istražne radnje i ispitala osumnjičenog, tužiteljicu i svjedoke. Slijedi uobičajeni pravni proces", dodala je. Nizozemska televizija odluku o diskvalifikaciji ocijenila je "nesrazmjernom". 

Raniji medijski natpisi, koji su se pojavili nakon što Klein nije nastupio na probi u petak, sugerirali su da je došlo do nekog sukoba između Kleina i izraelske delegacije zbog različitih stavova o ratu između Izraela i Hamasa. Njegovo isključenje, međutim, nema nikakve veze s njegovim stavom prema drugim izaslanstvima, istaknuo je EBU.

Evo zašto se Joost Klein morao oprostiti od Eurosonga

U službenom objašnjenju organizatora navodi se da je Nizozemac jučer verbalno prijetio radnici produkcije Eurovizije na mjestu održavanja događaja. Europska radiodifuzna unija rekla je u priopćenju da u incidentu "nije sudjelovao ni jedan drugi izvođač ni član delegacije".

"Održavamo politiku nulte tolerancije prema neprimjerenom ponašanju na našem događaju i predani smo pružanju sigurnog radnog okruženja za svo osoblje na natjecanju", dodali su. Mnogi su pomislili da je razlog izbacivanja Joostovo ponašanje prema predstavnici Izraela nakon press-konferencije, kada je pokrivao glavu zastavom da ga ne snime s njom - no EBU je to demantirao.

 

Pročitajte više