DVD-recenzija filma "U potrazi za srećom": Holivudska antiteza vlastitog liberalizma

HOLLYWOOD se posljednjih godina, prije svega zahvaljujući trenutnom stanaru Bijele kuće, nastoji predstaviti kao svojevrsna savjest i moralna vertikala Amerike. Holivudske zvijezde, glumci i producenti se natječu što oštrije kritizirati političke i ekonomske institucije svoje zemlje, a sebe predstavljati kao zaštitnike obespravljenih i potlačenih žrtava okrutnog i licemjernog kapitalističkog sustava. Zbog toga se izraz "liberalni Hollywood" danas koristi sa sve manje ironije.

Međutim, ako netko misli da je riječ o dugoročnom trendu ili pravom karakteru američke tvornice snova, dovoljno mu se podsjetiti na Clintonove godine kada je Hollywood svirao u nešto drukčije diple te SAD smatrao najboljim od svih mogućih svjetova. Nije teško pretpostaviti kako će Hollywood "okrenuti ploču" kada se za godinu dana promijeni stanar u Bijeloj kući, a naznake tih trendova se mogu naći i u filmovima koji "na mala vrata" podrivaju holivudski liberalizam.

Jedan od njih je i "U potrazi za srećom" talijanskog režisera Gabrielea Muccinoa temeljen na autobiografskoj knjizi Chrisa Gardnera, uspješnog i bogatog crnog biznismena koji je prije početka karijere bio prisiljen zajedno sa sinom živjeti kao beskućnik u San Franciscu. Film koji prikazuje stvarnu životnu priču o ostvarenju američkog sna je krajem prošle godine imao veliki uspjeh kod američke publike te bio nominiran za "Oscara".

Iako mnogi uspjeh filma tumače sjajnom glumom Willa Smitha, kao i njegovog malog sina Jadena, moguće ga je objasniti i umorom američke publike od holivudskog liberalizma, odnosno željom za osvježajućim ostvarenjima koja nepisana pravila "političke korektnosti" dovode u pitanje.

"U potrazi sa srećom" po svojoj osnovnoj tezi – da "američki san" funkcionira i da pojedinac bez obzira na rasu i podrijetlo može steći bogatstvo i uspjeh – predstavlja antitezu holivudskom salonskom ljevičarenju prema kojem se položaj siromašnih i potlačenih može popraviti jedino državnom intervencijom. Ta se antiteza može prepoznati i u sitnim i "političkim nekorektnim" detaljima – glavni junak kao samohrani otac torpedira feminističku dogmu o superiornosti majke; velika korporacija bez razmišljanja umjesto mnoštva bijelih i obrazovanih kandidata na odgovorno mjesto izabire crnca sa srednjom školom; umjesto požrtvovnih socijalnih službi junaku pomoć u ključnom trenutku dolazi od strane svećenika i sl.

Gledatelje koje previše ne zanima ideološka subverzivnost "U potrazi za srećom" neće previše oduševiti, ali ni razočarati. Filmu nedostaje negativac, i to je, s obzirom na činjenicu da je riječ o holivudskim konvencijama neopterećenoj stvarnoj priči, opravdano. S druge strane, filmu iz tog razloga nedostaje čvrstog dramskog naboja, pa je završnica antikatarktička, a neki detalji – poput simboličkog rješavanja Rubikove kocke – čine suvišnima. Iako pomalo predug i na trenutke pre-sladunjav, "U potrazi za srećom" ipak predstavlja solidno napravljen holivudski proizvod koji, po svemu sudeći, predstavlja naznaku staze kojom će američka filmska industrija vrlo skoro krenuti.

DVD-izdanje dolazi uz nekoliko promotivnih reportaža (od kojih je najzanimljivija vezana uz Rubikovu kocku) kao i audio-komentar režisera Muccinoa.

uloge: Will Smith, Jaden Smith, Thandie Newton, Brian Howe, Kurt Fuller

režija: Gabriele Muccino

proizvodnja: Sony, SAD, 2006.

trajanje: 117 '

OCJENA: 6/10

Dragan Antulov

Pročitajte više