Evo zašto komarci neke ljude više "vole" - i kako se riješiti zujavih napasti

Foto: 123Rf

S DOLASKOM toplijih dana, vraćaju se i zujave napasti - ako ste među onima koje komarci posebno "vole", vrlo je vjerojatno da vas oni i posebno živciraju. Znanstvenici su dokazali da čak je oko 20 posto stanovništva doista primamljivije komarcima, zbog čega redovito "pokupe" veći broj uboda od ostalih, a otkriveno je i da za to postoji niz razloga.

Britanska dermatologinja dr. Anjali Mahto upozorava da komarci radije bodu sljedeće grupe ljudi:

- osobe koje izdišu više ugljičnog dioksida, primjerice krupniji ljudi

- vježbači, budući da se tijekom treninga oslobađa mliječna kiselina koja privlači komarce

- osobe s krvnom grupom 0 obično komarci u prosjeku napadaju dvostruko više no krvnu grupu A, dok se oni koji imaju krvnu grupu B nalaze negdje između

- genetika također utječe na to koliko je osoba zanimljiva komarcima

- trudnice su također "na udaru", dijelom također zbog toga što također izdišu više ugljičnog dioksida, a dijelom i zbog nešto više tjelesne temperature.

Osim različitih repelenata dostupnih na tržištu, protiv komaraca se možete boriti i izbjegavanjem tamnih boja poput crne i tamno plave. Komarci se naime u lovu oslanjaju i na vid, a upravo ove boje ih posebno privlače.

Poželjno je u večernjim satima nositi duge rukave budući da upravo u to vrijeme započinje "napad", no nažalost komarci mogu ubosti i kroz tanku odjeću pa ona i nije najbolji spas tijekom vrućih ljetnih mjeseci.

Jedan od prirodnih repelenata je češnjak - miris češnjaka u vašem dahu ili na koži može donekle odgovoriti komarce od uboda, napominje dr. Anjali Mahto.

Pročitajte više