Ovaj tip je objavio potpuno drugačije fotografije Sjeverne Koreje, no postoji caka...

Foto: Instagram

KAD JE dobio dozvolu za ulazak u Sjevernu Koreju, Aram Pan iz Singapura pripremio se za scene očaja, tuge i neimaštine, kakve je najčešće viđao u dokumentarcima o toj zemlji. Ono što je doživio u najzatvorenijoj zemlji današnjice, kako tvrdi, bilo je potpuno drugačije. Upravo zbog takvih opisa zemlje, za koju drugi kažu da nisu točni, mnogi sumnjaju da je Pan dio sjevernokorejske propagande te da objavljuje samo one fotke za koje mu sjevernokorejske vlasti daju zeleno svjetlo. Drugi pak kažu da stvari s njegovih fotki zaista postoje, no prosječni stanovnici te zemlje ih ne doživljavaju ili im ne mogu pristupiti.

Na njegovim fotografijama vide se trgovački centri u Sjevernoj Koreji, a žene i muškarci zabavljaju se jednako kao i oni na zapadu. Pan tvrdi da je tamo očekivao suhu zemlju, a dočekali su ga brojni usjevi spremni za žetvu. Za razliku od drugih fotografa koji su skrivali svoje fotografije, on priznaje to nije morao raditi jer je tražio i dobio dopuštenje vlade da ih snimi i objavi.

"Godinama me zanimala Sjeverna Koreja. Prosječna osoba vjerojatno je vidjela više fotografija iz svemira nego iz te zemlje. Ona je pravi misterij i zato sam želio otkriti sam kakva je i doznati što više toga", rekao je za MailOnline.

>>>VIDEO Proveo je tjedan dana u Sjevernoj Koreji i sve snimao: "Ovako stvarno izgleda život tamo"<<<

Put je počeo planirati 2012. godine, kad je tražio dozvolu da je posjeti u sklopu fotografskog projekta.

"Bila je to neplanirana odluka. Nisam želio raditi ništa potajice, jer nisam želio upasti u probleme", kaže.

Dodao je da je poslao nekoliko e-mailova i fakseva na kontakte koje je našao na internetu. Jednog dana su mu odgovorili i upoznao je predstavnike korejske vlasti.

"Bilo je puno lakše nego što sam mislio", tvrdi.

Pan je inače komercijalni fotograf koji se specijalizirao za panoramske fotke, a dosad je dva puta bio u Sjevernoj Koreji. Treće putovanje u tu zemlju planira ove jeseni.

"Na prvo putovanje trebao sam 2012., ali sam se razbolio pa sam išao sljedeće godine. Javio sam se lokalnoj turističkoj agenciji koja je specijalizirana za ture po Sjevernoj Koreji, a njen vlasnik je bio oduševljen i platio mi je put. Nakon toga pristupila mi je kompanija DPR Korea Turism iz Malezije i platila mi drugo putovanje. Već pregovaram s nekoliko agencija u Maleziji i Singapuru koje su zainteresirane da sponzoriraju treći put", rekao je.

>>>Ovakve fotke dosad niste vidjeli: Ušao u Sjevernu Koreju i snimio život u diktaturi<<<

Priznao je da su postojale brojne stvari koje su ga začudile kad je došao drugi put, iako je već vidio tu zemlju.

"Stvari koje sam fotografirao pokazuju da situacija nije tako loša kao što sam mislio. Ljudi žive svoje živote i sve izgleda nevjerojatno normalno. Neki moj prijatelji tvrde da su fotografije lažne i da sam fotografirao divovsku kulisu. No što više razmišljam o tome to mi se nevjerojatnijim čini da bi netko radio takvu kulisu. Zašto bi itko posijao milje usjeva žita ili orkestrirao ljude da žive normalno samo zato da ih ja fotkam?", rekao je. 

Pročitajte više