Hoće li proći? Stručnjaci pozivaju da se granica za pušenje podigne na 22 godine!

Pušenje je oduvijek bilo kontroverzno pitanje u društvu. Dok mnogi mladi smatraju da je pušenje izraz slobode i pobune, sve je veći broj znanstvenika koji upozoravaju na njegove ozbiljne posljedice. U novom preokretu u ovoj borbi, skupina istraživača iz raznih dijelova svijeta apelira na vlade da podignu minimalnu dob za kupnju duhanskih proizvoda na 22 godine.

Što kažu istraživanja?

Japanski znanstvenici upozoravaju na štetne posljedice koje udisanje ugljičnog monoksida (sastojak duhanskog dima) ima na mladi organizam. Osobito je naglašena opasnost za mlade osobe u razvoju, kod kojih ova supstanca može uzrokovati trajne oštećenja.

Naša domaća stranica srednja.hr također se bavila ovom temom, ukazujući na alarmantne podatke o broju srednjoškolaca koji puše. Predlaganje povećanja minimalne dobi za kupnju cigareta moglo bi smanjiti broj mladih pušača i time im pomoći da izbjegnu dugoročne zdravstvene posljedice.

Javna reakcija

Dok se mnogi slažu s prijedlogom znanstvenika, postoji i dio javnosti koji smatra da je ovo prevelik zahvat u osobne slobode. Međutim, ako se uzmu u obzir zdravstvene posljedice koje pušenje može uzrokovati, jasno je da je potrebna ozbiljna intervencija.

Budućnost pušenja u Hrvatskoj

Dok hrvatska Vlada još nije službeno reagirala na ovaj prijedlog, moguće je da ćemo u skoroj budućnosti vidjeti promjene u zakonima koji se tiču pušenja. Ukoliko se ova mjera usvoji, Hrvatska bi mogla postati jedna od zemalja s najstrožim anti-pušačkim zakonima u Europi.

Ova tema će, bez sumnje, izazvati brojne rasprave u javnosti. No, s obzirom na sve dokaze koji upućuju na to da pušenje uzrokuje brojne zdravstvene probleme, pitanje je je li vrijeme da kao društvo napravimo korak dalje u zaštiti zdravlja mladih.

 

Pročitajte više