Hrvatska stresna koliko i Europa?

PREMA istraživanjima Europske agencije za sigurnost na radu i zaštitu zdravlja, stres na radnome mjestu bilježi se kod gotovo svakog trećeg zaposlenika u zemljama Europske unije.

Prema sistematiziranim podacima, u EU se na stres na poslu žali 28 posto ili 41,2 milijuna zaposlenih. Zanimljivo je da među žrtvama stresa ima više žena nego muškaraca. Na godišnjoj razini stres uzrokuje gubitak od oko milijun radnih dana što košta najmanje 20 milijardi eura, stoji u crtici "Top tema - stres na radnome mjestu", objavljenoj u časopisu Komunikacije. Prema istraživanjima, 50 do 60 posto svih izgubljenih radnih dana, otpada na stres. Stres je, tvrdi se, i "krivac" za oko pet milijuna nesreća na radu.

Uzroci stresa sve su češće strah od gubitka posla, premorenost, kratki rokovi za izvođenje posla, monotonija, loši radni uvjeti, biološki, radiološki ili kemijski utjecaji. Stres onda ima i negativne posljedice po zdravlje. Posljedice: bolesti srca i krvotoka, maligne bolesti - sve do samoubojstva. Hrvatska, kad je o stresu riječ, već jest u Europskoj uniji.

Pročitajte više