"Igra prijestolja" - prokletstvo ili blagoslov za Dubrovnik?

Screenshot: YouTube

SERIJA "Igra prijestolja" nedvojbeno je utjecala na turizam u Dubrovniku, ali i Hrvatskoj uopće. Portal Quartz zapitao se je li taj utjecaj isključivo pozitivan ili tu ipak ima nešto negativno?

Poput zmajeva, piše Quartz, turizam u Dubrovniku potaknut "Igrom prijestolja" postao je zvijer koja se sve teže može kontrolirati. Neupitno je da je svjetski popularna franšiza pomogla osnaživanju hrvatskog gospodarstva kroz turizam, no Dubrovnik sada mora pronaći način kako da smanji broj turista i spriječi pretrpanost grada, što je posljednjih godina sve veći problem.

Gradonačelnik Dubrovnika, Mato Franković, nedavno je najavio da planira srezati dnevni broj posjetitelja gradskih zidina na 4000, što je polovica brojke koju je 1979. godine preporučio UNESCO. Dubrovnik je oduvijek bio popularna turistička destinacija, no otkad je HBO 2011. godine počeo s emitiranjem hit serije, u kojoj Dubrovnik glumi King's Landing, popularnost grada je znatno porasla.

To su posebno znali iskoristiti turistički vodiči koji organiziraju ture inspirirane serijom te fanove vode na mjesta na kojima su scene snimale njihove zvijezde. Franković je za britanski Telegraph rekao da je svjestan da će njegov dvogodišnji plan u kratkom roku naškoditi lokalnom gospodarstvu, no da će dugoročno zaštititi to područje. "Nisam tu da bi ljudi bili sretni, nego da osiguram kvalitetu življenja", rekao je Franković i dodao da je svjestan da će njegova odluka vjerojatno rezultirati velikim novčanim gubitcima, no da će dugoročno zaštititi Dubrovnik, osigurati kvalitetu turistima te napraviti od njega vrhunsku turističku destinaciju.

Stvari u Hrvatskoj se poboljšavaju zahvaljujući turizmu, no Hrvatska se ipak nije spremna bezuvjetno prepustiti masovnom turizmu, zaključuje Quartz.

 

Pročitajte više