Iznenadit će vas što će se dogoditi gledate li 30 sekundi u ovaj kadar

Screenshot: YouTube

AMERIKANCI danas slave Dan zahvalnosti, što znači da je purica na meniju diljem zemlje.

Kako se purica ne priprema baš svaki dan, mnogi se za pomoć okreću tutorijalima na YouTubeu, a jedan iz 2015. godine ovih dana ponovno je postao viralan, i to zbog slučajne optičke iluzije koju je otkrio jedan korisnik Reddita u snimci.

Snimka s YouTube kanala Kamado Joe postala je predmet rasprave na društvenim mrežama, nakon što je korisnik Reddita otkrio takozvanu "iluziju vodopada" na snimci. Trik počinje negdje oko druge minute, a dovoljno je zagledati se u slanu vodu tridesetak sekundi i pričekati da se prikaže scena purice.

Ako ste se dovoljno usredotočili, mogli ste vidjeti kožu purice kako se kreće na isti način na koji se kretala i voda, što je očito iluzija. Riječ je o efektu poznatom kao iluzija vodopada, što je efekt mozga nakon gledanja u objekt u pokretu neko vrijeme.

Card

Kada zurite u pokretni objekt i odmah se prebacite na gledanje u stacionarni objekt, mozak se može nakratko zbuniti i pokušava vam pokazati objekt koji se kreće, piše Indy100.

Card

Ovu iluziju popularizirao je još 1834. godine Robert Adams, nakon što je posjetio i promatrao Slapove Foyersa u Škotskoj.

Card

 

Pročitajte više