JCB Dieselmax: Tri rekorda u šest dana

JCB DIESELMAX obara sve rekorde, pa i svoje. Treći put u šest dana oborio je brzinski rekord. Nakon što je u prvom preletu jednu milju duge staze postigao 510 km/h i ponio titulu najbržeg dizelskog vozila na svijetu, novi uspjeh stigao je nekoliko dana kasnije - 563,418 km/h.

Rekord je i službeno priznat, budući da je sve rađeno po FIA-inim pravilima. Naime, za razliku od prethodnih pokušaja kada su dvije vožnje odrađene u intervalu od 24 sata, ovaj put su poštovana službena pravila prema kojima se vožnje moraju odraditi unutar jednog sata.


U prvoj vožnji ostvarena je prosječna brzina od 588,664 km/h, dok je pri povratku istom rutom (druga vožnja) Andy Green vozio prosječno 540,248 km/h.

Odušeljeni su svi, od samog tima na čelu s vozačem Andyem Greenom, proizvođača motora Ricarda, pa sve do publike i britanskih rodoljuba. Nakon što im je auto-industrija pala na najniže grane u povijesti, ovakva vijest budi nadu da se još uvijek može nešto napraviti. Pa makar to podrazumijevalo odlazak na Slano jezero i pokušaj da se uđe u Guinessovu knjigu rekorda.

Ian Penny, direktor razvoja dizelskih motora u tvrtki Ricardo naglasio je: "Današnji rekord nevjerojatan je uspjeh za naš tim. Posebno smo ponosni na motore i njihove performanse pri najvećem opterećenju. Ovo  je veliki uspjeh za JCB, tvrtku Ricardo i JCB Dieselmax koji je demonstrirao najbolje od britanskog inženjerstva."


Posebno optimističan bio je vozač Green koji je kazao kako još nisu iskorišteni svi potencijali ovog vozila. "Prezadovoljan sam što smo ostvarili cilj - probijanje granice od 350 m/h,. I to usprkos sporoj drugoj vožnji. Imajte na umu da šesti stupanj prijenosa još nismo niti koristili!“.

Za one koji ne znaju, neobični bolid pokreću 750 KS (oko 1.500 Nm) snažni Ricardovi motori.

M.N.

Pročitajte više