Kako bi izgledalo pismo Hrvata Djedu Mrazu: "Zauzmi se za nas, mi se ne usudimo"

Foto: 123RF/Index

"DRAGI Djede Mraze!

Bili smo dobri, ne bunimo se protiv vlade i prihvaćamo svaku njihovu glupost na vlastitu štetu te smatramo da zaslužujemo prigodnije darove dogodine. Zato ti se javljamo na vrijeme iako je nama odavno zadnji čas.  Možda si čuo da su Hrvati proglašeni najglupljim ljudima na svijetu, no uzmi u obzir da su presudili glasovi dijaspore. Stoga te molimo da dogodine ukineš glasove dijaspore. Ti znaš da nas čekaju i predsjednički izbori, pa se nadamo da ćeš nam pokloniti nekog tko nije Barbika ili igračka. Ne treba nam luksuz ni kad je o (Sa)boru riječ. Umjesto 150 obezglavljenih klauna, dovoljno nam je pet kvalitetnih vilenjaka. Sigurno ćemo pogriješiti budemo li ih birali sami, stoga izbor prepuštamo tebi. Buduće generacije cijenit će tvoja nastojanja jer si im ti zadnja nada. Iako nas uče da je spas u Kristu, već smo vidjeli da nas zadnjih tridesetak godina razapinje kao samoga sebe, pa se nadamo da ti nećeš. Izgledaš uhranjeno i veselo, stoga bi mnogi Hrvati radije slijedili tebe. Kad budeš dolazio, pazi u prometu. Imamo dosta djece privatnih poduzetnika koja vole brzu vožnju jer im je dojadio (tuđi)život. Njima je svejedno udarili u banderu ili djeda, produže ako autu nije ništa. Nemoj se iznenaditi ako ti na koljeno, mimo djece, zasjednu elitne pjevačice; i one, poput tebe, rade svoj posao. Svakome tko radi svoj posao, ti daj šta daš. Ne očekujemo od tebe nemoguće, znamo da ne možeš ugoditi svima, pa eto-uskrati političarima! Oni to neće ni primijetiti jer njima nije važno materijalno, već glasovi. Njih podari  tenorima i baritonima, pa nek' pjevaju trbuhom za kruhom u sve vrime (svoga) godišta. Onima koji nemaju ti daj da imamo. Ostavili bi ti mi čarape uz kamin, ali znaš kako je, mnogi od nas nemaju ni radijator, a kamoli kamin. No, ne brini! Poznat ćeš nas i u mraku, po folku i siromaštvu. 

Nemoj se, zaboga, penjati preko fasada i balkona jer nam je država u opasnosti od urušavanja. Uostalom, nema smisla da nastradaš ni kriv, ni dužan, ni Hrvat - toga smo se nagledali u bliskijoj povijesti. Uzdamo se u tebe jer među Hrvatima na vlasti nema nikog tko bi poštivao želje naroda. Nadamo se da ćeš se zauzeti za nas jer mi sami se ne usudimo".

-To ti je pismo iz Hrvatske! - reče Baka Mraz Djedu Mrazu -Želiš li im išta odgovoriti?

- Ho-ho-ho! 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više