Kako je osvajač 19 milijuna dolara postao pljačkaš banke i završio u zatvoru

Foto: FBI

PRIJE dva desetljeća, 35-godišnjem zaštitaru život se promijenio zauvijek kad je osvojio jackpot na lutriji. No samo deset godina kasnije taj muškarac postao je bankrotirani narkoman koji se okrenuo životu zločina kako bi mogao namirivati svoju ovisnost.

James Allen Hayes iz Kalifornije u siječnju 1998. godine osvojio je 19 milijuna dolara zahvaljujući SuperLotto jackpotu. Nakon što je platio porez, ostalo mu je 13,7 milijuna dolara, koji su mu isplaćeni u 20 godišnjih rata od 684 tisuće dolara, piše news.com.au.

Umjesto da bude razuman s novcem, Hayes se razbacivao, "kupovao je Lamborghinije, Porschee i Harleyje, multimilijunske stanove i trošio na ekstravagantna kockarska putovanja u Vegas", sudeći prema detaljnoj istrazi koju je Daily Beast nedavno objavio.

No njegova ekstravagancija nije bila jedini problem. Krajem devedesetih, njegova bivša žena dobila je polovicu jedne njegove rate, a on sam, zahvaljujući ozljedi leđa, razvio je ovisnost o lijekovima protiv bolova.

2007. godine podnio je zahtjev za bankrotom, nakon "dugova zbog rasipnog života i niza loših poslovnih poteza". Uskoro mu je i California Lottery počela uskraćivati novac zbog njegovih dugova koji su se samo gomilali. 

Sve očajniji Hayes uselio se kod svoje druge žene, Stephanie Wysinger-Hayes, gdje nije morao plaćati stanarinu. No kad je mentalno poremećeni stanar zapalio kompleks u siječnju 2017. godine, Hayes je ostao bez svega, kao i bez doma.

Prijavio se za 38 poslova, no svi su ga odbili te se preselio kod prijatelja u garažu. Zatim se odao heroinu i skovao tajni plan o pljačkanju banaka da može financirati svoju novu naviku.

"Mentalno sam puknuo", rekao je novinarki Natalie O'Neill. "Bio sam bez para, sjeban od droge, ljutit na svijet i živio u garaži s mačkom koja me gladna gledala."

"Nikad ne bih ukrao od radnika, nikad ne bih ukrao starijoj gospođi torbu... No zbilja sam mislio da je pljačkanje banaka zločin bez žrtve, da je novac od banaka - a mrzim banke."

Prva pljačka mu je uspjela, a zatim i druga i treća te je brzo usavršio tehniku. Svaku od njih izveo je na isti način - tako što je zahtijevao gotovinu od radnika papirićem - i nikad nije koristio pištolj.

Osim toga, naučio je kako se maskirati, ali i pljačkati banke unutar tri minute tijekom kojih je znao da policajci mijenjaju smjene.

No njegov niz pljački razotkriven je prošlog listopada, nakon što je opljačkao deset banaka i u džep spremio gotovo 40 tisuća dolara.

Kad ga je policija pronašla bio je "narkoman bez prebite pare koji živi u garaži" - daleko od dana luksuza u kojima se razbacivao Rolexima i od šale dodavao luksuzne automobile kolekciji.

Nakon što je priznao krivnju za četiri pljačke, osuđen je na 33 mjeseca zatvora te tri godine pod nadzorom, a mora platiti i 39.424 dolara.

Na slobodu će 2020. godine, a već radi na memoarima koje je nazvao ''Lottery To Robbery''. 

"To što sam imao novac omogućilo mi je da proživim najluđe snove", rekao je za Daily Beast. "No postoji i loša strana. Prokletstvo lutrije."

Nakon osam mjeseci u zatvoru, Hayes je sad čist od droge i nada se da može okrenuti život. "Zatvor je najgora stvar ikad, no zahvalan sam što se to dogodilo. Spasilo mi je život", rekao je.

"Novac ne znači sreću, može vam samo sjebati život."

Pročitajte više