Kanadska novinarka o Zagrebu: Malo ih govori engleski, nema posjetitelja, a kartice su raritet

KAKAV dojam Zagreb ostavlja na turiste opisala je u The Globe and Mail novinarka putnica koja je došla istražiti sve čari našeg glavnog grada. Zagreb opisuje kao "zaboravljenu metropolu" u kojoj malo tko govori engleski te je malo tko uopće dolazi vidjeti.

"Grad još nije spreman podijeliti svoje tajne sa strancima. Bitku u privlačenju turista gubi s Dubrovnikom i dalmatinskim otocima te je tek počeo privlačiti nešto više interesa, na što slabo odgovara. Iako posjeduje ljepotu i bogatu povijest, posjetitelji koji imaju dovoljno pustolovnog duha da ga krenu istraživati, gradu su još uvijek potpuna novost. Vrlo malo lokalaca govori engleski, većina menija je samo na hrvatskom, a kreditne kartice su pravi raritet čak i na najvećim autobusnim i željezničkim kolodvorima", napisala je Sandra McGregor.

Turisti misle kako je ugostiteljska ponuda u centru vrlo povoljna

Ono što joj se svidjelo su, po njezinim kriterijima niske cijene kave, sladoleda i vina u centru grada. Ponudu uspoređuje s onom u Italiji, ali je smatra puno povoljnijom. Kao velika ljubiteljica arhitekture, putnica je obišla crkvu Svetog Marka. "Jedan mi je čovjek rekao da imam sreće što sam je uspjela vidjeti dok nije prekrivena zbog građevinskih radova. Saznala sam da planiraju još na njoj raditi. Iako je bila sredina dana, oko nje je bilo tek nekoliko turista. Nakon dva desetljeća, crkva je napokon uhvatila priliku pokazati svoje lice, no, na žalost, nije bilo nikoga tko bi je pogledao", napisala je novinarka.

Noć je prava prilika da vam Zagreb postane prijatelj

Posjetila je i Mirogoj, za koji je čula da je jedno od najljepših europskih groblja. I nju je impresioniralo: "Čini se da mrtve ovdje smatraju jednako dostojnima ljepote kao i žive", napisala je. No, još ju je više zanimalo kako žive živi pa je krenula istražiti noćni život Zagreba u centru. "Ne znam je li to zbog nježnog sjaja plinskih lampi ili smijeha koji dolazi iz krcatih zagrebačkih barova, no noć se čini kao prava prilika da mi Zagreb postane dobar poznanik".   

Pročitajte više