Kena: Bridge of Spirits: Teško je vjerovati da je ovo debitantska igra Ember Labsa

Foto: Press

PLAYSTATION ekskluzive vrlo su često iznimno kvalitetan podsjetnik na to kako bi sve igre (za koje dajemo prilično velik novac) uvijek trebale izgledati jer ta razina "ispeglanosti" često ostaje u sjeni rokova i oslanjanja na činjenicu da smo se već svi pomirili s time da igra na dan izlaska nikada neće biti tip top.

Ipak, Sony u tom pogledu nema prevelikih failova, a u sjećanje prvo dolazi Days Gone koja je zbog bugova privukla lavinu kritika iako se, gledajući s odmakom, radi o jednom od favorita prošle generacije i igri koja je s vremenom postajala samo bolja i omiljenija među igračima.

Nažalost, Sony ne dijeli isti entuzijazam i premda su ocjene bile vrlo dobre, a prodaja zadovoljavajuća, nastavak Days Gonea nije dobio zeleno svjetlo, a razvojni je tim rasijan po drugim projektima.

Letvica je visoko postavljena i od svakog novog naslova doslovno se očekuju čuda. Ako nas ne oduševe na svakoj razini, zna se dogoditi da legitimno kvalitetne igre, koje možda nisu u kategoriji revolucionarnih, prođu, ili nezapaženo, ili uz mlaki doček.

Pixarov Horizon Zero Dawn

Kena: Bridge of Spirits jedna je od ekskluziva koje bi, da su se pojavile samo nekoliko godina ranije, izazvale val oduševljenja jer imate osjećaj da igrate Pixarov crtić, a animatorski background ekipe iz Ember Laba osjeća se u svakoj sekundi igre.

No, intenzitet oduševljenja uvelike je ublažen kvalitetom još jedne ekskluzive koja se pojavila prije Kene, a radi se o izvrsnom Ratchetu & Clanku koji je također masovno uspoređivan s fenomenalnim Pixarovim crtićima.

Iako je Kena puno sličnija Horizonu nego klasičnim 3D platformerima kakav je i Ratchet, činjenica jest da su hiperproduktivni Insomniac Games odradili daleko impresivniji posao što se same mehanike igre tiče.

 

O čemu se radi?

Kena prati priču o naslovnoj junakinji koja je "vodič duhova" i njezina nastojanja da, uz pomoć malenih bića koja se nazivaju Rot, svoj tragedijom pogođeni svijet poboljša i pritom pomogne preminulima da prijeđu na drugi svijet i shvati njihove probleme. Iako je ovo prilično štur opis, nećemo kvariti priču, ali treba naglasiti i da je ona jedan od problema.

Naime, problemi Bridge of Spirits nikako ne leže u vizualnom dijelu (radi se o jednoj od najljepših igara za PS) već činjenici da Ember Labs u svom debiju posuđuje sve ono što funkcionira u drugim igrama, ali u konačnici ne uspijevaju dati ništa originalno što bi ovaj naslov izdvojilo u moru sličnih.

Rekavši to, treba ponoviti da je ovo njihova prva igra i ako je promatrate iz tog kuta, ovo je fenomenalno.

Da, sustav napredovanja mogao je biti daleko zanimljiviji jer dosta poboljšanja djeluje nepotrebno pa se ponekad osjećate kao da ne znate što biste izabrali jer dosta toga djeluje podjednako beskorisno. Isto tako, priča je u najboljem slučaju solidna, a Kena nije lik s kojim ćete se automatski povezati i taj dio vam nakon svega djeluje kao propuštena prilika.

Starije bi igrače moglo odbiti to da Kena izgleda kao "Horizon Zero Dawn za djecu", ali igra bi definitivno mogla biti prekompleksna za najmlađe igrače pa ne dopustite da vas odbije to što izgleda kao crtić jer to je samo jedan od slojeva.

Fantastičan ulazak na scenu

Nakon što smo pobrojali sve nedostatke, nikako ne smijemo zaboraviti da se prva igra Ember Laba ne uspoređuje s bilo kojom igrom već doslovno najboljima od najboljih.

Nalazimo se u eri gdje blockbustere predstavljaju tehnički savršene igre s kompleksnim i vrhunski napisanim pričama koje prečesto nadilaze filmove i serije, a čak i indie scenu predstavljaju igre kao što su Hades ili Disco Elysium koje uzimaju žanrove za koje smo vjerovali da više ne mogu ponuditi ništa novo ni zanimljivo i podižu ih na nezamislive razine. Pronaći mjesto u takvom okruženju i pritom se istaknuti, sve je samo ne jednostavno i zato ne treba činite grešku i umanjivati ono što je Ember Lab učinio s timom čiju jezgru čini samo petnaestoro ljudi.

Realno je očekivati da će Ember Lab ispuniti svoja obećanja i u dodatnom sadržaju koji će se pojaviti u dogledno vrijeme, proširiti igru i poboljšati neke nedostatke.

U zaključku treba reći i ovo. Kena: Bridge of Spirits je vrlo dobra igra i fantastičan ulaz Ember Laba na scenu, a ovisno o vašim očekivanjima, mogla bi vas ili oduševiti ili vas "samo" natjerati da uživate u predivnoj grafici i šarenom svijetu koji su autori stvorili.

Pročitajte više