Kia Forte: Nova snaga

KAO što je i bilo najavljeno, Kia je ovog vikenda lansirala novi model na korejskom tržištu. Forte dolazi kao zamjena za Spectru, u nas poznatiji kao Cerato, a tržišno širenje očekuje se polovicom iduće godine.

Kia Forte donosi novi dizajnerski izraz korejske marke koji će krasiti sve buduće modele. Oštri bridovi i uglastiji dizajn donose moderan nastup, dok novo zaštitno lice modela naglašenom novom maskom hladnjaka otvara novu stranicu u Kijinom dizajnerskom razvoju od proizvođača neuglednih automobila do jednog od estetskih predvodnika s Dalekog istoka.

Forte ima težak zadatak da nastavi uspješnim putem prethodnika, koji na tržištu SAD uživa status najpopularnijeg Kijinog modela, te je time jedan od najpopularnijih korejskih modela. U tome će mu pomoći bogatija ponuda koja uključuje kompaktnu izvedbu, kao i coupe model razvijen na istoj osnovi.

Kao što je i bilo najavljeno, ponuda modela uključuje 1.6 benzinski motor sa 92 kW/124 KS, dok će nešto kasnije biti proširena snažnijim 2.0 motorom. Kad je u pitanju dizelski motor, radi se o 1.6 jedinici sa 95 kW/128 KS, koja će se nuditi samo na odabranim tržištima. Točka na i bit će sportska izvedba pokretana moćnim "turbakom".

Interijer je po uzoru na c'eed profitirao sa stanovišta kvalitete, ali i kad je dizajn u pitanju. Stilski vrlo dotjerana, kabina nudi zadovoljavajuću prostranost, kao i vrlo bogatu serijsku opremu u okviru koje se nalazi satelitska navigacija, cjelokupna elektronska logistika i potpuna ponuda opreme bitne za komfor u vožnji.

Kia je na razvoj novog modela s planiranom godišnjom nakladom od četvrt milijuna primjeraka potrošila 29 mjeseci i preko 200 milijuna USD.

Nema sumnje, Forte je najsvježiji primjer nastojanja ove marke da se približi premiumu. Sudeći po izloženom, sve je bliža cilju.

Pročitajte više