Kia Sport Concept – senzacija u Parizu

U POPLAVI noviteta koji su prodefilirali auto-salonom u Parizu istaknula se Kia prikazavši vrlo zanimljiv koncept. Studija sportskog automobila je u poodmakloj fazi, pa se serijski model može očekivati već početkom 2006. godine.

Sportski nastrojen koncept je najava budućeg modela kojim će se korejski proizvođač pokušati tržišno ozbiljnije uključiti u B segment. Najnoviji kompakt na tržišta diljem Europe stiže već idućeg proljeća, a do tada nam preostaje da svu pažnju posvetimo žutom projektilu.

Korejski adut u potpunosti odgovara na zahtjeve tržišta i čini odličnu konkurenciju najnovijim modelima kao što su sportske inačice Opel Astre i VW Golfa. U studiju je ugrađen dvolitreni benzinac koji uz pomoć turbo-punjača razvija okruglih 200 KS. Snaga se prenosi (nažalost) samo na prednje kotače, dok sportske aspiracije donekle prigušuje pet-stupanjska automatika.

Dinamične linije sportskog koncepta naglašene su upotrebom standardnih rješenja. Masivni odbojnici s brojnim otvorima pružaju se gotovo do tla, a prostor ispod lukova blatobrana u potpunosti ispunjavaju poveći 18-inčni kotači. Tu je još neizostavni sportski ispušni sustav s centralno postavljenim završetkom u obliku dvije cijevi integrirane u odbojnik. Po uzoru na WRC automobile, koncept se straga razmeće krovnim spojlerom, dok su na boku uočljivi otvori za hlađenje.

Kia Sport Concept Car broji u duljinu 4.150 mm, a u širinu 1.800 mm. Obilje prostora u unutrašnjosti obećava 2.500 mm međuosovinskog razmaka i čak 1.470 mm visine.

Miljenko Nikolić

Pročitajte više