Martina Tomčić o TLZP-u: Kako megatalentirani Medvešek nikoga ne vrijeđa?

Foto: Press/Instagram

U RASPRAVU oko blackfacea u showu Tvoje lice zvuči poznato uključila se i Martina Tomčić, inače članica žirija emisije Supertalent, koja se također emitira na Novoj TV.

"Iskreno me zanima kako pretalentirana Lu Jakelić ikoga vrijeđa fantastičnom transformacijom pjevačice crne boje kože, a megatalentirani Fabijan Pavao Medvešek nikoga ne vrijeđa transformacijom u ženu bijele boje kože?!?!?", započela je svoju objavu Tomčić.

"Da, pratim događanja u svijetu, poštujem apsolutno svako život biće na Zemlji, ali bojanje kože u crno, tj. nadodavanje elemenata ženskog tijela muškarcu za mene imaju jedinstven nazivnik - transformacija!", smatra Martina.

Njenu objavu podijelio je i Marko Grubnić, koji na showu radi kao stilist.

 

Gledatelje razljutilo korištenje blackfacea u imitacijama

Podsjećamo, show TLZP sinoć je nakon pauze zbog pandemije ponovno krenuo s emitiranjem, a dio gledatelja na društvenim mrežama upozorio je na korištenje blackfacea tijekom imitacija, praksu koja se smatra rasističkom.

Blackface je termin za maskiranje bijelaca u osobe tamne ili crne boje kože. U 19. stoljeću blackface je bio vrlo popularan kao oblik burleske ili vodvilja u SAD-u. Bijeli glumci bi se maskirali i glumili crnce ili, bolje rečeno, karikature crnaca, nasmijavajući tako publiku i šireći u isto vrijeme rasne stereotipe.

"Stvarno bi bilo super da, budući na to kakva je situacija u Americi, bojanje lica pjevača da izgledaju kao crnci se prestane raditi jer je rasistički i tko god da je to odobrio mora se malo bolje informirati. Moglo bi ovo sve i bez blackfacea", samo je jedan od komentara na sinoćnji show. "Kad će Hrvati više shvatiti da je to krivo i direktno rasistički? Ovo je sramota za nacionalnu televiziju. U normalnom društvu ovo ne bi prošlo nezapaženo", pokušavali su upozoriti gledatelji.

Blackface se pojavio i u pobjedničkom nastupu pjevačice Lu Jakelić koja je imitirala američku kolegicu Ciaru.

O svemu su se oglasili i s Nove TV, a njihov stav možete vidjeti ovdje.

Pročitajte više