Mlada krv i zamrzavanje: Ovako se milijarderi pokušavaju učiniti besmrtnima

Screenshot: YouTube / Foto: Instagram

MODERNA tehnologija danas vam omogućava da se pomlađujete na razne načine - face-liftingom, botoksom, plastičnim operacijama i kozmetičkim tretmanima. Iako vas podvrgavanje ovim metodama može učiniti mladolikijima, ništa od toga neće vam zaista produljiti život.

Ipak, milijarderi imaju način kako svom životnom vijeku dodati još koju godinu, a stvari koje plaćaju i u koje ulažu kako bi to pokušali pomalo zvuče nerealno te ih si ne može priuštiti bilo tko. Bogataši svojim novcem znanstvenu fantastiku pretvaraju u stvarnost kako bi si omogućili što dulji život.

ABC Finance izdvojio je neke od najčudnijih i najupečatljivijih načina na koje milijarderi ulažu u besmrtnost.

Transfuzija "mlade krvi"

Peter Thiel, suosnivač PayPala, prethodnih je godina punio novinske stupce pričama o transfuziji krvi koristeći "mladu krv". Kako i samo ime kaže, u tom procesu mladi, zdravi ljudi doniraju krv starijim osobama. Dok su pokusi na miševima pokazali da mlađa krv osnažuje starije miševe, pokusi provedeni na ljudima nisu pokazali iste rezultate.

Prema američkoj Upravi za hranu i lijekove, postupak "nema dokazanu kliničku korist" i čak je "potencijalno štetan". Unatoč tome, nekoliko klinika već nudi tu uslugu, i to po cijeni u rasponu od 6.000 do 215.000 funti, odnosno od oko 52 tisuće do čak 2 milijuna kuna.

Krionika

Krionika je metoda zamrzavanja tijela na ekstremno niskim temperaturama u nadi da će ih se u budućnosti moći oživjeti. Nekoliko milijardera, uključujući Petera Thiela, pokazali su zanimanje za ovu metodu pokušaja postizanja besmrtnosti.

Kod krionike je ili ljudska glava ili cijelo tijelo zamrznuto i pohranjeno u velikom spremniku, a kao takvo navodno bi se trebalo moći ponovno oživjeti nakon odmrzavanja. Iako nema dokaza da se krionikom zaustavlja proces starenja ili vraća u život, mnogi se ipak odlučuju isprobati ovu metodu za koju u tom slučaju moraju izdvojiti i do 152 tisuće funti, što je oko 1,3 milijuna kuna.

Digitalna svijest

Neki milijarderi, uključujući i ulagača Sama Altmana, nadaju se da će svoj mozak moći pohraniti u "oblak" kako bi on mogao živjeti vječno - barem u digitalnom obliku. Nekoliko tvrtki već radi na razvoju ove tehnologije, uključujući Nectome i Tarasem Movement Foundation.

Ray Kurzewil, direktor inženjeringa na Googleu, tvrdi: "Postajemo sve više nebiološki, zbog čega bi moglo doći do točke gdje nebiološki dio dominira, a biološki dio više nije važan."

Osiguranje od apokalipse

Steve Huffman, predsjednik uprave Reddita, otvoreno je otkrio svoje planove za osiguranje od "apokalipse", koji uključuju nagomilavanje naoružanja, hrane, pa čak i zlatnika zbog potencijalnog štrajka u slučaju katastrofe. On nije jedini koji se osigurava od smaka svijeta - čak 50 posto milijardera u Silicijskoj dolini ima neki oblik osiguranja od apokalipse.

Koloniziranje svemira

Od Jeffa Bezosa do Elona Muska, milijarderi se natječu koji će biti prvi koji će turiste odvesti u svemir. Kako život na Zemlji postaje neodrživ, ti milijarderi žele postaviti kolonije izvan našeg planeta, uključujući mjesta poput Mjeseca i Marsa.

Međutim, svemirski turizam trenutno iziskuje veliki trošak. SpaceX planira naplatiti 44 milijuna funti, što je gotovo 4 milijarde kuna, po osobi kako bi došli do Međunarodne svemirske stanice, što upućuje na to da će dalja putovanja biti još skuplja.

Pročitajte više