Mladi i politika u Hrvatskoj: Između apatije i buđenja novog vala aktivizma

Dok Hrvatska broji dane do nadolazećih parlamentarnih izbora, pitanje koje se nameće je: Gdje su mladi u svemu tome? Jesu li zbilja zarobljeni u vrtlogu apatije ili smo svjedoci rađanja nove, bučne generacije politički osviještenih aktivista?

 

Apatija na prvu, aktivizam na drugu

 

Dugo vremena, mladi su bili etiketirani kao politički apatična skupina, više zainteresirana za scrollanje po Instagramu nego za izlazak na birališta. Ali, izgleda da se vjetar mijenja. S porastom društvenih mreža kao platformi za izražavanje i aktivizam, mladi su počeli pokazivati da njihova tišina nije nužno znak ravnodušnosti.

 

Hashtagovi kao novi transparenti

 

Pomak od tradicionalnih oblika političkog sudjelovanja prema digitalnom aktivizmu vidljiv je u porastu kampanja poput #spasime, koje su pokrenule ozbiljne društvene promjene. S takvim alatima na raspolaganju, mladi imaju moć da šire svijest, organiziraju prosvjede i čak utječu na političke odluke iz udobnosti svojeg doma.

 

"Ne glasam jer nema smisla" - mit ili stvarnost?

 

Unatoč novim načinima aktivizma, još uvijek postoji značajan broj mladih koji izbjegavaju izborne kutije, često navodeći razloge poput "moj glas ionako ne znači ništa" ili "svi političari su isti". Ova apatija nije specifična samo za Hrvatsku; to je globalni trend koji reflektira duboko ukorijenjeno nepovjerenje u političke institucije.

 

Edukacija kao ključ za aktivizam

 

Rješenje? Edukacija. Razumijevanje politike, njezine važnosti i učinka na svakodnevni život može biti ključno u motiviranju mladih da iskoriste svoje pravo glasa. Škole, mediji i organizacije civilnog društva imaju presudnu ulogu u osvještavanju mladih o njihovoj moći i odgovornosti kao birača.

 

Poziv na akciju: Izađite i glasajte!

 

Uoči nadolazećih izbora, mladima se šalje jasna poruka: Vaš glas ima moć. Izaći na izbore ne znači samo staviti križić pokraj imena, to je izraz vaših stavova, želja i nadanja za budućnost zemlje. Sudjelovanje u izborima prilika je da mladi ljudi utječu na promjene koje žele vidjeti u društvu.

 

Vrijeme je za promjene

 

S nadolazećim parlamentarnim izborima, mladi u Hrvatskoj stoje pred izborom - nastaviti putem apatije ili zgrabiti uzde aktivizma i promijeniti smjer svoje budućnosti. U doba kada je svaki klik, svaki post i svaki glas važan, odluka da se ne odluči može biti najglasnija od svih. Vrijeme je da se i vaš glas čuje. Izlazak na izbore prvi je korak.

 

Pročitajte više