Mnogi Maldive smatraju rajem na zemlji, ali oni kriju mračnu stranu

Foto: Instagram

IAKO SU Maldivi poznati kao jedna od najtraženijih svjetskih destinacija za odmor, ovaj put su se u centru pozornosti našli iz mnogo mračnijih razloga.

Naime, ovog tjedna u ovoj otočnoj državi, namjeravaju izvesti prvo pogubljenje nakon gotovo šezdeset godina kako bi se odvratila pozornost d političke krize, piše Amnesty International.

"Ova pogubljenja su očigledan pokušaj distrakcije od političkih problema. Alarmantna je činjenica da je vlada u stanju žrtvovati živote svojih građana kako bi osigurala vlastiti politički opstanak", zaključio je Biraj Patnaik, direktor Amnesty Internationala za područje južne Azije.

Pogubljena bi trebala biti tri muškarca Hussain Humaam Ahmed, Ahmed Murrath i Mohammed Nabeela koji su osuđeni zbog navodnih ubojstava.

Ovi slučajevi privukli su pažnju i Ujedinjenih naroda, a Odbor za ljudska prava je pozvao vladu da odgodi smaknuća dok se ne razmotre njihove žalbe.

Maldivi su gotovo šezdeset godina bili uzor zemljama regije zbog zabrane smrtne kazne, a danas, kad je većina zemalja svijeta ukinula takve kazne, Maldivi je žele vratiti.

Prošlog je tjedna u njihovom parlamentu oporba pokušala smijeniti šefa parlamenta pri čemu su četiri zastupnika "diskvalificirana", a glasovanje je otkazano. Kasnije su ih vojnici spriječili da uđu u zgradu Parlamenta.

Ovakve stvari postaju sve uobičajenije na Maldivima. Primjerice prošle godine se vlast pozivala na protuterorističke zakone kako bi odgovorila na kritike, a njihova sloboda govora toliko je ograničena da se zbog nepoželjne izjave može završiti i do šest mjeseci u zatvoru.

Na Maldivima trenutno dvadeset ljudi čeka smrtnu kaznu, a petero od njih je osuđeno zbog zločina koje su počinili kad su imali manje od osamnaest godina.

Ovo bi moglo ozbiljno ugroziti reputaciju Maldiva kao turističkog raja i u svjetsku javnost odaslati sasvim drugačiju sliku ove zemlje.  

Pročitajte više