Monica Bellucci za ublažavanje strogog zakona o liječenju neplodnosti

TALIJANSKA glumica Monica Bellucci pozvala na glasovanje "za" na referendumu kojim će se idući mjesec u Italiji odlučivati o djelomičnom ublažavanju strogoga zakona o liječenju neplodnosti.

"Ovaj zakon stvara apsurdno stanje prema kojem bi talijanska znanost morala stati, a mi bismo morali ostati iza drugih zemalja", rekla je Monica Bellucci za dnevnik Rebubblicu.

"Da pitam svećenika ili političara kako je građeno moje tijelo, kako su građeni moji jajnici ii kako funkcionira ovulacija, on ne bi znao o čemu govorim", dodala je.

Kardinal Camillo Ruini, čelnik talijanske biskupske konferencije pozvao je u siječnju Talijane da glasuju za očuvanje postojećega, lani usvojenoga zakona, uz obrazloženje da "iako ne odgovara etici Crkve, ipak ima vrijednost čuvara određenih načela i esencijalnih kriterija".

Talijanski ustavni sud prihvatio je zahtjev protivnika toga spornog zakona koji su prikupili više od četiri milijuna potpisa i omogućio održavanje referenduma o nekim njegovim dijelovima 12. i 13. lipnja.

Zagovornici promjene žele ublažiti odredbu prema kojoj se liječenje neplodnosti omogućuje samo "stabilnim heteroseksualnim parovima" koji žive zajedno, u fertilnoj su dobi i klinički je dokazano da su neplodni.

Pročitajte više