Muzej prekinutih veza osvaja kontinente, Australci oduševljeni



MUZEJ PREKINUTIH VEZA, koji postoji u Zagrebu već nekoliko godina, a od prošle je smješten na Gornjem gradu, nastao je kao projekt Olinke Vištice i Damira Grubišića nakon što ni sami nisu znali kako bi one emotivno vrijedne stvari razdijelili nakon prekida njihove veze. Krenuli su s malim donacijama od prijatelja i poznanika, a ove godine u svibnju drže prezentaciju i izložbu pred Udrugom muzeja Sjedinjenih Američkih Država.

Da nisu osvojili samo Hrvate i okolne države, dokazuju i brojne posjete i pozivi za gostovanja u zemljama diljem svijeta. Tako su ovog tjedna osvojili i Australiju. Njihove novine Guardian objavili su tekst o Hrvatima čiji je umjetnički koncept jedinstven na svijetu te niti jednog posjetitelja ne ostavlja ravnodušnim.

"Gotovo svatko poznaje taj osjećaj kojem je posvećen Muzej prekinutih veza. To je mješavina krivnje, nostalgije, ljutnje i afekcije koja se javlja kad smo emotivno vezani za neki predmet. Bilo da ih zadržimo ili bacimo u smeće nakon prskanja svetom vodicom, one će i dalje nešto značiti", stoji na početku teksta.



Australci pišu i o zanimljivim pričama i predmetima koje se nalaze na izložbi. Ističu vrijednost emocija koje su predstavljene i veoma hvale projekt koji, prema njima, pomaže ljudima da se oslobode prošlosti.

"Muzej je vježba solidarnosti i sreće u nesreći. Uvijek postoji netko kome je gore nego nama kao, na primjer, žena koja se predstavila s jestivim tangama i napisala: `Nakon četiri godine ispostavilo se da je jeftin kao i njegovi pokloni"`, a tu su uvijek i oni koji su bili ljubomorni i ljutiti poput žene koja je sjekirom rasjekla namještaj svoje cure koja ju je prevarila i napustila, ali i razbijeno staklo na automobilu koje je stradalo od bačenog gnoma, i sam gnom s razbijenim nosom od udarca u automobil", zaključuju tekst iz Guardiana.

Pročitajte više