Nacionalni paviljon književnosti od 3. ožujka u Europskoj prijestolnici kulture

Foto: Press

PROGRAMSKI luk "Migracije" Europske prijestolnice kulture Novi Sad imat će, kao poseban segment, multimedijalni paviljon književnosti, jedinstven u ovom dijelu Europe pod nazivom "Seobe duša" koji će biti postavljen na Novosadskom sajmu i koji će predstaviti različite utjecaje migracija na kulturu.

Bogati popratni umjetnički i kulturni programi fokusirat će se na fizičke odlaske i dolaske, lutanja, kao i na manje opipljiva, ali važna pitanja egzistencijalnih i metafizičkih kretanja. "Seobe duša" sažima istraživački, inovativni i konceptualni način da posjetiteljima pokaže pravu važnost knjige kao mjesta bijega i migracije u najširem smislu, uz najaktualnije i najveće suvremene regionalne spisatelje poput Rumene Buzarovske, Milice Vučković, Damira Karakaša, Miljenka Jergovića, Kristiana Novaka i Darka Cvijetića.

Središnji događaj programske cjeline "Seobe duša" bit će istoimena izložba podnaslova "Seobe duša - Novi Sad kroz knjigu" koja će biti postavljena u Auli Novosadskog sajma i povezana s tradicionalnim Sajmom knjiga. Izložbu prati atraktivna ilustrirana monografija "Novi Sad kroz knjigu" prof. dr. Zorica Hadžić i dr. Uroš Stanković.

Također, u Novi Sad dolaze velika svjetska i domaća imena svjetske glazbene scene, a većina njih će prvi put nastupiti u Srbiji, u ovogodišnjoj Europskoj prijestolnici kulture. Original Enigma Voices, jedan od najpoznatijih njemačkih glazbenih projekata, zatim Antropoceno, projekt članova poznatog švicarsko-francusko-argentinskog benda Gotan Project, Barcelona Gipsy balKan Orchestra, sinonim za bogatstvo različitosti, zatim japanski gitarist i kantautor Miyavi, kralj sevdalinki Božo Vrećo, predstavnica tradicijske i etno glazbene scene, Bilja Krstić i Bistrik orkestar, kao i Bogdan Ranković i novosadski muzički sastav "Etnoforija", uz pratnju poznate japanske plesačice i koreografkinje, dobitnice ordena u rangu viteza, Kaori Ito, samo su neka od velikih imena koja ćemo uskoro čuti u sklopu "Seobe duša".

Održat će se i scensko čitanje knjige Mihaela Martensa "U požaru svetova: Ivo Andrić - jedan evropski život" koje potpisuje jedan od najdarovitijih bosanskohercegovačkih pisaca Muharem Bazdulj, kao i predstavljanje Enciklopedije Srpskog narodnog pozorišta. Također, romska udruga "Karlovačke zore" predstavit će digitalni katalog s narodnim nošnjama vojvođanskih Roma koji ima za cilj predstaviti baštinu ovog naroda. U okviru programskog luka "Migracije" bit će izvedeno 10 predstava, dok će Novosadski sajam ugostiti "B(j)egunce" u okviru "Seobe duša", u režiji Dušana Mamule, kao i predstava "Svi smo mi došli odnekud, a neki i malo ranije", u režiji Adree Moretija iz partnerske organizacije "Policardia Teatro".

Ulaznice u prodaji

Ulaznice za sve koncerte, u sklopu programske cjeline "Seobe duša", već su u prodaji, a svi zainteresirani mogu ih kupiti na prodajnim mjestima Gigstixa ili online, putem web stranice gigstix.com. Ulaznice se mogu kupiti i na Novosadskom sajmu, ali na dan koncerta.

Partner programa "Seobe duša" je Novosadski sajam, a podršku su dale i tvrtke Globos osiguranje i Dijamant DOO.

Novi Sad će u nešto više od 40 dana predstaviti migracijski identitet Novog Sada, Srbije i Europe kroz više od 150 umjetničkih programa u okviru programskog luka "Migracije". Kroz različite umjetničke žanrove predstavit će se oko 130 umjetnika, od kojih 90 iz različitih europskih zemalja, bit će izvedeno više od 30 koncerata, publika će imati priliku uživati ​​u 10 predstava, 40 radionica i brojnim drugim sadržajima. Više o programima Europske prijestolnice kulture možete pronaći na web stranici novisad2022.rs.

Pročitajte više