Nakit Imelde Marcos uskoro na dražbi

NAKIT koji je pripadao Imeldi Marcos, udovici bivšeg filipinskog diktatora Ferdinanda Marcosa, uskoro će se prodati na dražbi za iznos koji se procjenjuje u milijunima dolara, doznaje se iz službenog izvora.

Nakit je dio dragocjenosti koje su diktator i njegova supruga prigrabili tijekom dvadesetogodišnje vladavine (do 1986.), a kojih se vrijednost procjenjuje između pet i deset milijarda dolara. Službenu agenciju, Predsjedničko povjerenstvo za dobru upravu (PCGG) zapala je teška zadaća da povrati to bogatstvo stečeno krađom i zloporabom.

Predsjednica PCGG-a Haydee Yorac kazala je da su se barem dvije međunarodne aukcijske kuće zanimale za prodaju nakita koji su procijenile na "desetak milijuna dolara". "Razmišljamo o organiziranju dražbe u Hong Kongu, Londonu ili New Yorku", dodala je, ali nije rekla kada će se dražba održati.

Protiv Imelde Marcos, kojoj je više od 70 godina, na Filipinima, gdje živi, vodi se nekoliko sudskih postupaka zbog sudjelovanja u muževljevoj vladi. Ferdinad Marcos je umro u progonstvu na Havajima 1989., ali je njegovoj obitelji omogućeno da se vrati na Filipine.

Dosad je PCGG uspio vratiti gotovo devetsto milijuna dolara Marcosova bogatstva, premda je osnovan prije osamnaest godina. Na tajnim bankovnim računima u Švicarskoj pronađeno je još 683 milijuna dolara.

Pročitajte više