Nizozemac Joost Klein neće nastupiti na Eurosongu

Foto: EPA

PREDSTAVNIK Nizozemske Joost Klein neće nastupiti u finalu Eurosonga. Nizozemac je diskvalificiran iz natjecanja, a iz EBU-a je stigla službena izjava kojom je to potvrđeno.

"Švedska policija istražila je pritužbu jedne članice produkcijske ekipe nakon incidenta nakon njegovog nastupa u polufinalu u četvrtak navečer. Dok pravni proces ide svojim tijekom, ne bi bilo prikladno da on nastavi s natjecanjem.

Željeli bismo jasno naglasiti da, suprotno nekim medijskim izvješćima i nagađanjima na društvenim mrežama, u ovaj incident nije bio uključen nijedan drugi izvođač ili član izaslanstva.

Zadržavamo politiku nulte tolerancije prema neprimjerenom ponašanju na našem događaju i predani smo pružanju sigurne i zaštićene radne okoline za sve osoblje na natjecanju. U svjetlu ovoga, ponašanje Joosta Kleina prema članu tima smatra se kršenjem pravila natjecanja", stoji u priopćenju. 

U finalu će stoga nastupiti 25 zemalja. 

Podsjetimo, ranije su se pojavile glasine da je došlo do fizičkog obračuna Nizozemca i jednog od članova izraelske delegacije, a Klein nije nastupio na sinoćnjoj generalnoj probi.

Što pišu mediji?

Švedske i nizozemske novinske kuće izvijestile su da se protiv Kleina, koji je u finalu trebao nastupiti s pjesmom Europopa, vodi istraga nakon incidenta koji je uključivao djelatnicu televizijske producentske ekipe. 

"Muškarac je osumnjičen za prijetnje i zastrašivanje. Ispitala ga je policija, ali nije zadržan", objavila je glasnogovornica švedske policije. 

“Očevid je završen pošto je policija je poduzela sve istražne radnje i ispitala osumnjičenog, tužiteljicu i svjedoke. Slijedi uobičajeni pravni proces", dodala je. 

Nizozemska televizija odluku o diskvalifikaciji ocijenila je "nesrazmjernom". 

Raniji medijski natpisi, koji su se pojavili nakon što Klein nije nastupio na probi u petak, sugerirali su da je došlo do nekog sukoba između Kleina i izraelske delegacije zbog različitih stavova o ratu između Izraela i Hamasa.

Njegovo isključenje, međutim, nema nikakve veze s njegovim stavom prema drugim izaslanstvima, istaknuo je EBU.

Pročitajte više